Girale fondsbelegger duur uit bij Delta Lloyd Bank
UTRECHT, 20090929 -- Van de 10 onderzochte Nederlandse fondsensupermarkten rekent precies de helft geen kosten voor het giraal handelen in beleggingsfondsen via het internet. Vier aanbieders waaronder Rabobank en ABN AMRO hanteren gemiddeld 0,20% voor transactiekosten en Delta Lloyd Bank is relatief duur met 0,5%. Fundix hanteert een 0% tarief en heeft een breed fondsenaanbod van in totaal 650 fondsen. Gemiddeld liggen er 220 verschillende fondsen in de schappen van een fondsensupermarkt. Dit blijkt uit onderzoek van wijzerbeleggen.nl naar de kosten van het giraal beleggen (handelen) in fondsen via een Nederlandse fondsensupermarkt.
Het onderzoek
Delta Lloyd Bank met de BeleggingsPlusrekening is opvallend duur met 0,50% voor zowel een aankoop, verkoop of switch opdracht en een beperkte fondsenpalet van ongeveer 60 fondsen. Op zich lijkt 0,5% niet veel, maar bij een rendement op bijvoorbeeld een rente- of obligatiefonds van 3,0% en een totaal van 1,0% aan- en verkoopkosten gaat wel 1/3 van het rendement verloren en men kan waarschijnlijk hetzelfde fonds bij een andere fondsensupermarkt kopen tegen 0%.
Hiernaast is er een groot groep van aanbieders te onderkennen die gemiddeld op 0,20% aan transactiekosten kosten zit. Dit zijn ABN AMRO, Fortis Bank, OHRA Bank & Rabobank. Tenslotte zijn er vijf aanbieders die het gehele assortiment of een groot gedeelte daarvan tegen 0% transactiekosten aanbieden. Uitzondering op de "0%-regel" zijn vaak fondsaanbieders die het contractueel voor de fondsensupermarkt niet toestaan om hun fondsen tegen deze 0% in de schappen te plaatsen. Voorbeeld hiervan is het fondshuis Carmignac Gestion, zij kennen 1,0% aankoopkosten en zijn bijvoorbeeld te koop bij Fundix en SNS (fundcoach).
Het telefonisch aanleveren van opdrachten is bij 7 aanbieders mogelijk maar relatief duur met transactiekosten tussen de 0,30% en 0,50%.
In het wijzerbeleggen-onderzoek betreft het alleen de zogenaamde "execution-only" relaties, dat wil zeggen geen advies en geen controle vooraf of de transactie binnen uw risicoprofiel passen.
Voor alle onderzochte aanbieders geldt dat er geen bewaarloonkosten en dividendprovisie van toepassing is en men standaard (zonder extra kosten) toegang heeft tot een portefeuilleoverzicht, transactieoverzicht en terugmelding van orders ontvangt.
Het volledige onderzoek kunt u vinden op www.wijzerbeleggen.nl
Ingezonden persbericht