Gemeente Heemskerk


dinsdag, 29 september 2009

Woningmarkt Beverwijk-Heemskerk in beeld gebracht

De colleges van Beverwijk en Heemskerk hebben vandaag kennis genomen van het onderzoeksrapport "De woningmarkt in beeld: Beverwijk en Heemskerk" van ABF Research. Beide colleges hebben samen met de corporaties WOON op MAAT en Pré Wonen aan ABF Research opdracht gegeven een update te geven van inzichten in de woningmarkt. De conclusies uit het rapport worden meegenomen in de te ontwikkelen Woonvisie tot 2015, het woningbouwprogramma en de prestatieafspraken met de woningcorporaties.

Beverwijk en Heemskerk vormen samen één woningmarkt. Beide gemeenten en woningcorporaties Pré Wonen en Woon op Maat hebben ABF Research de opdracht gegeven een update van inzichten in de woningmarkt te geven door een woningmarktonderzoek uit te voeren. De belangrijkste bevindingen zijn aan de colleges van beide gemeenten voorgelegd.

De afzonderlijke bouwplannen in beide gemeenten spelen goed in op de woningbehoefte. Met bouwplannen voor ca. 5.200 woningen tot 2020, bij een sloopopgave van ca. 1.900, worden er in beide gemeenten voldoende woningen gebouwd. Het rapport laat echter wel zien dat door de welvaartsgroei het aantal huishoudens met een laag inkomen blijft dalen, terwijl de huidige woningvoorraad in beide gemeenten bestaat uit relatief veel huurwoningen, goedkope koopwoningen en appartementen.

Woonmilieus
Binnen de gemeenten zijn vier woonmilieus te onderscheiden. Per woonmilieu wordt aangegeven wat de verwachtingen zijn in de vraag per woningtype. In het centrum stedelijk woonmilieu (de centra in Beverwijk en Heemskerk) is een toename van het aantal koopappartementen gewenst. In het groene suburbane woonmilieu, zoals Broekpolder en Westelijk Beverwijk zijn dat voornamelijk eengezinskoopwoningen. Het dorpse woonmilieu, zoals Wijk aan Zee, heeft voornamelijk behoefte aan dure en middeldure koopappartementen en dure huurappartementen. Het kleinstedelijke woonmilieu is divers. Het gaat hier om het overgrote deel van de woonwijken. Het betreft enerzijds de aantrekkelijke jaren '30 wijken, maar ook de naoorlogse herstructureringswijken uit de jaren '50 - '70. Deze wijken kennen een fors overschot aan huurappartementen en de behoefte is daar niet zo zeer het toevoegen van woningen als wel het beter aansluiten van het woningaanbod naar woningtype en prijsklasse.

Wat moeten we bouwen?
Gemeenten worden aangezet om de bouwplannen zo veel mogelijk binnenstedelijk op te lossen. Vanwege dichte bebouwing en de financiële haalbaarheid van woningbouwontwikkelingen is het aantal appartementen sterk oververtegenwoordigd in de bouwplannen. De verhouding eengezinswoningen - appartementen loopt niet meer in de pas met de voorspelde woningbehoefte. ABF adviseert dan ook waar mogelijk in het bouwprogramma tot 2020 meer nadruk te leggen op de ontwikkeling van eengezinswoningen. Dit heeft consequenties voor de bouwplannen, met name na 2015. De bouwplannen die in uitvoering zijn of in een gevorderd stadium van voorbereiding verkeren worden in principe niet meer bijgesteld. Afspraken voor bouwplannen voor na 2015 zijn minder definitief. De gemeenten en de woningcorporaties gaan de mogelijkheden bekijken om meer eengezinswoningen te realiseren in die periode. Concreet heeft dit in de afgelopen periode al geleid tot enige aanpassing in de planvorming.

Ouderen en starters
Ook doet het onderzoeksbureau uitspraken over de woonwensen van de groeiende groep ouderen. De meeste ouderen willen graag blijven wonen in de woning waar ze nu wonen. Aan de hand van de groei van het aantal ouderen is de opgave berekend voor `geschikt wonen', `verzorgd wonen' en `beschermd wonen'. Over de positie van starters op de woningmarkt wordt aangegeven dat zij over het algemeen graag binnen de gemeente blijven wonen, het liefst in een betaalbare huurwoning of een goedkope koopwoning. Hierin is veel aanbod, met name appartementen, maar vaak valt de voorkeur op eengezinswoningen of laat de kwaliteit te wensen over.

Vervolg
Beide colleges hebben besloten de belangrijkste conclusies en aanbevelingen uit te werken in de in voorbereiding zijnde Woonvisie Beverwijk Heemskerk 2010-2015. Er wordt ingezet op het maken van prestatieafspraken met de beide wooncorporaties als het gaat om ontwikkelingen waarin zij een rol vervullen. Ook wordt het woningbouwprogramma nog eens kritisch bezien, zeker voor wat betreft de plannen op langere termijn.
Het onderzoeksrapport is te vinden op de websites van beide gemeenten.
---

Bestanden:
De_woningmarkt_in_beeld_Beverwijk-Heemskerk2009.pdf