Platform Biologica
Discussie over `gezonde' biologische voeding nu wereldwijd in volle gang.
Het wetenschappelijk onderzoeksinstituut `The Organic Centre' (TOC)
uit de VS trok op basis van dezelfde onderzoeksliteratuur andere
conclusies uit een belangwekkend onderzoek van het Britse FSA. Nu komt
ook uit Frankrijk en Duitsland onderzoek naar buiten met tegengestelde
conclusies over de kwaliteit van biologische voeding.
Het onderzoek van de warenautoriteit FSA richtte zich op de
voedselkwaliteit van biologische voeding in vergelijking met gangbare
voeding. Biologische producten zouden volgens de FSA niet beter zijn
voor de mens dan gangbare.
Eerder werd al duidelijk dat deze conclusie aanvechtbaar bleek door
gebruikte onderzoeksmethodiek en de wijze waarop bepaalde resultaten
onbeklemtoond bleven in de eindconclusie.
Eind augustus werden in Duitsland door het FiBL (het Duitse
onderzoeksbureau naar biologische landbouw) en de DNR (de Duitse
Natuurbeschermingsorganisatie ) de resultaten bekend gemaakt van
kwaliteitsonderzoek naar het verschil tussen biologische en gangbare
producten, waaruit bleek dat biologische groenten meer
voedingsstoffen, zoals vitaminen, bio-actieve stoffen en
anti-oxidanten, bevatten. Rond diezelfde tijd verscheen een uitgebreid
onderzoek van de hand van het Franse instituut voor voedselveiligheid,
de AFSSA. In de bespreking van dit onderzoek wordt naar voren gebracht
dat door de intensieve land- en tuinbouw de hoeveelheid
voedingsstoffen in gangbaar voedsel vermindert. In plantaardige
biologische producten worden volgens dit onderzoek naar verhouding
meer droge stoffen en mineralen aangetroffen, en de biologische
groenten en fruit bevatten daarnaast meer anti-oxidanten. De dierlijke
producten van biologische herkomst bevatten meer onverzadigde vetten
en vetzuren dan in gangbare dierlijke producten. Andere belangrijke
onderzoeksresultaten zijn de afwezigheid van bestrijdingsmiddelen op
biologische producten en het lage nitraatgehalte in biologische
groenten.
De conclusie die het Franse onderzoeksteam trekt is dan ook de
volgende: biologische land- en tuinbouw heeft al bewezen voedsel te
produceren met hoge kwalitatieve standaarden. De resultaten die uit
dit onderzoeken blijken zouden de ontwikkeling van duurzame landbouw
moeten aanmoedigen. De uitdaging is om tot een wereldwijde en
langdurige ontwikkeling van efficiënte, biologische landbouw te komen.
Uit recent consumentenonderzoek van de Wageningse Universiteit, in
opdracht van het ministerie van LNV, wordt duidelijk dat voor de
Nederlandse consument gezondheid veruit de belangrijkste waarde is in
de keuze van voeding. In dat licht is het gesprek over
voedselveiligheid en de gezondheidsaspecten van biologische producten
zeer actueel.