Raad van State


maandag 28 september 2009

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Kom Boekel' van de gemeente Boekel. Het plan vervangt een aantal oudere bestemmingsplannen voor het dorp Boekel en maakt enkele nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Het provinciebestuur heeft aan een gedeelte van het plan goedkeuring onthouden, omdat er in de regeling voor een zand- en grindhandel uit Boekel een fout was gemaakt. De zand- en grindhandel komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf is het provinciebestuur vergeten het betreffende gedeelte op de plankaart aan te geven, terwijl in het besluit staat dat dat wél zou gebeuren. Ook een inwoner uit Boekel verzet zich tegen het plan. Hij wil zijn bedrijf aan de Julianastraat uitbreiden, maar het plan maakt dat niet mogelijk. De man vindt dat hij recht heeft op een uitbreiding van zijn bedrijf, omdat de gemeente dat in 1959 met zijn vader heeft afgesproken. Ten slotte komt de eigenaar van het restaurant 'Brabants Hof' aan de Erpseweg in Boekel in beroep. Hij wil graag een woning aan het restaurant bouwen, maar dat maakt het plan niet mogelijk. De man is het daar niet mee eens. (zaaknummer 200807805/1)

10.30 uur

Zitting over de weigering door de korpsbeheerder van de regiopolitie Rijnmond-Rotterdam om een aantal stukken openbaar te maken. Een inwoner van Utrecht had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van informatie over zeven gebeurtenissen verzocht. Het gaat onder meer om informatie over een aantal demonstraties van de Nationale Alliantie. De korpsbeheerder wil sommige informatie uit het politieregister niet openbaar maken, omdat deze te herleiden is tot individuele personen. Ook wil de korpsbeheerder een groot aantal gegevens niet vrijgeven omdat deze wordt gebruikt in lopende strafzaken. De man is het niet eens met de weigering en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Rotterdam verklaarde een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 200901643/1)

11.00 uur

Zitting over de wijziging door het college van burgemeester en wethouders van de milieuvergunning voor een spoorwegemplacement aan het Stationsplein in Groningen. Prorail is het niet eens met de wijziging en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van haar beroep verzoekt Prorail de Raad van State de vergunning te schorsen. (zaaknummer 200906647/2)
13.15 uur
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Kapelle heeft opgelegd aan een bedrijf uit Krabbedijke. Het gemeentebestuur wil dat het bedrijf zijn deel van het bedrijfsgebouw aan de Kloosterpoort niet langer gebruikt voor detailhandel. Dit zou in strijd zijn met het bestemmingsplan. Het bedrijf bestrijdt dit en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur heeft aan een ander bedrijf namelijk wél toestemming gegeven voor detailhandel. Omdat dit bedrijf is gevestigd is hetzelfde bedrijfsgebouw aan de Kloosterpoort, vindt het bedrijf uit Krabbedijke dat die toestemming ook voor haar geldt. Bovendien maakt de detailhandel zo'n klein deel uit van de totale bedrijfsactiviteiten, dat er eigenlijk geen sprake is van een overtreding, aldus het bedrijf. De rechtbank in Middelburg heeft een eerder beroep van het bedrijf ongegrond verklaard. (zaaknummer 200900445/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tilburg heeft verleend voor een appartementencomplex met 25 appartementen aan het Piusplein en de Jan Aartestraat in Tilburg. In het appartementencomplex is ook ruimte voor (horeca)bedrijven. Een omwonende is het niet eens met de bouwvergunning en ging daartegen in beroep bij de rechtbank in Breda. De rechtbank stelde de man deels in het gelijk, maar verklaarde de bezwaren van de man tegen de hoogte van het appartementencomplex ongegrond. De man komt tegen dat deel van de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem staan de gemeentelijke regels maar een maximale hoogte van vijftien meter toe en had het gemeentebestuur daarom geen vergunning mogen verlenen, aldus de man. (zaaknummer 200900567/1)