Persaankondiging van de Universiteit Utrecht
28 september 2009
Discussiemiddag over rol van multinationals in het nieuwe kapitalisme
Welke economische ordening in Nederland en daarbuiten is na de financiële crisis economisch het meest effectief en sociaal het meest verantwoord? Moeten we van een liberale naar een meer gecoördineerde markteconomie? En welke rol spelen multinationals in een mogelijk 'nieuw kapitalisme'? Deze vragen staan centraal tijdens de discussiemiddag aan de Universiteit Utrecht op 7 oktober, met onder andere Alexander Rinnooy Kan, Herman Wijffels en voormalig Shell-CEO Jeroen van der Veer. Journalisten zijn hierbij van harte welkom.
Aanleiding voor de discussie is de presentatie van het boek "Over grenzen. Multinationals en de Nederlandse markteconomie" van historici Keetie Sluyterman en Ben Wubs, dat ze schreven op basis van hun onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Dit boek is het tweede deel uit de serie "Het bedrijfsleven in Nederland in de twintigste eeuw" (BINT), waarin historici terugkijken op belangrijke veranderingen in de organisatie van de Nederlandse markteconomie. In dit tweede deel bekijken de auteurs deze veranderingen vanuit de invalshoek van de Nederlandse multinationals en de buitenlandse multinationals in Nederland. Zij concluderen dat multinationals zowel in een liberale als in een gecoördineerde markteconomie goed kunnen gedijen.
Nieuwe economische wereldorde
De auteurs zijn van mening dat multinationals kunnen bijdragen aan de vorming van een meer gecoördineerde markteconomie op internationaal niveau, net zoals ze dat midden twintigste eeuw op nationaal niveau deden. Maar willen zij die rol ook spelen? Worden de multinationals - mede onder druk van NGO's en de publieke opinie in het rijke westen - de architecten van een nieuwe economische wereldorde? Zijn zij de voortrekkers van nieuwe standaarden op het terrein van arbeidsvoorwaarden, milieu en 'good governance'? Over dit thema gaan ondernemers, bestuurders en wetenschappers met elkaar in debat op 7 oktober aan de Universiteit Utrecht.
Ervaren bestuurders
De discussie wordt geopend door Jeroen van der Veer, oud-CEO en lid van de Board van Royal Dutch Shell. Andere deelnemers zijn ervaren bestuurders zoals Alexander Rinnooy Kan, Herman Wijffels, Cees van Lede, Tom de Swaan en Peter Gortzak.
BINT-project
Het nationale onderzoeksprogramma "Bedrijfsleven in Nederland in de twintigste eeuw" (BINT) is gestart in 2002 en wordt gecoördineerd door de groep Bedrijfsgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. In totaal verschijnen er zeven uitgaven, gekoppeld aan de zeven deelprojecten van het BINT-project: Ondernemers in Nederland (gepubliceerd in 2008), Over grenzen, Concentratie en concurrentie, Bedrijfsleven en overheid, Innovatie en kennisinfrastructuur, Menselijk kapitaal en Over macht en geld.
Boek
"Over grenzen. Multinationals en de Nederlandse markteconomie", Keetie Sluyterman en Ben Wubs, Uitgeverij Boom, ISBN: 9789085067122.
Universiteit Utrecht