Ingezonden persbericht
Schriftelijke vragen van het lid Manuel (D66) aan het college van Burgemeester en Wethouders over het plaatsen van zonnepanelen op daken van corporatiewoningen
Geacht college,
De fractie van D66 ontvangt signalen van huurders die hinder ondervinden van woningcorporaties bij het plaatsen van zonnepanelen op hun daken. In verband met de regels voor verbouwing en aanpassingen aan het huis die de verschillende corporaties stellen kunnen bewoners niet op eigen initiatief kiezen voor duurzame energieopwekking door middel van zonnepanelen.
D66 vindt eigen initiatief, juist op het gebied van duurzame ontwikkeling, belangrijk. Bewoners die uit eigen beweging hun huis groener willen maken moeten wat D66 betreft geen hinder ondervinden van regelgeving. Wonincorporatie De Key wees het verzoek van een huurder af met de onderbouwing dat 'huurders niet op het dak thuishoren', en de 'kwaliteit van het dak na plaatsing van het zonnepaneel niet gegarandeerd kan worden'. Wat D66 betreft is dit een onwenselijke ontwikkeling. Wij kunnen ons bovendien niet voorstellen dat de kwaliteit van daken niet gegarandeerd kan worden. Op veel daken in Amsterdam worden immers zonnepanelen geïnstalleerd.
Vanuit de door D66 gesteunde duurzaamheidgedachte heeft het college besloten tot een subsidieprogramma voor zonnepanelen. Onder de noemer 'Zon op je dak' (www.zonopjedak.nl) kunnen particuliere woningeigenaren tot E1500 subsidie krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen op hun dak. Huurders in Amsterdam kunnen nu nog niet in aanmerking komen voor deze regeling. D66 vraagt zich af of dit geen ongelijkheid creëert, en wat het college gaat doen om het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen mogelijk te maken.
Naar aanleiding van het bovenstaande komt de fractie van D66 tot de volgende vragen
. Klopt het dat bewoners van corporatiewoningen (huurwoningen) hinder ondervinden bij het duurzaam en energiezuinig maken van hun woning door middel van het plaatsen van zonnepanelen?
. Is het college bereid met de corporaties in overleg te treden om bewoners van huurwoningen in handen van de verschillende corporaties mogelijkheden te bieden zonnepanelen op hun dak te plaatsen
. Is het college bereid om bij de evaluatie van de subsidieregeling 'Zon op je dak' te kijken of bij de volgende ronde subsidieverstrekking ook huurders in aanmerking kunnen komen voor ondersteuning?
I. Manuel
D66: Geef ook huurders recht om groen te zijn
D66 Amsterdam wil opheldering van het college over het plaatsen zonnepanelen op Amsterdamse daken. De sociaal-liberale gemeenteraadsfractie heeft daarom vragen gesteld aan het stadsbestuur. Huurders die zijn aangesloten bij een corporatie kunnen vaak geen zonnepanelen op hun dak plaatsen, ook al willen ze dit wel. D66-fractievoorzitter Ivar Manuel: "We moeten mensen die op eigen initiatief zonnepanelen willen plaatsen niet in de weg zitten."
Verschillende Amsterdamse huurders ondervinden problemen als zij zonnepanelen op hun dak willen plaatsen. Verschillende corporaties staan dit niet toe, omdat zij naar eigen zeggen in geval van plaatsing 'de kwaliteit van het dak niet kunnen garanderen'. D66 wil dat de gemeente in gesprek treedt met de woningcorporaties om tot een oplossing te komen voor dit probleem. "Eigen verantwoordelijk is voor ons erg belangrijk", vertelt Manuel. "Het kan niet zo zijn dat eigen, groene initiatieven in een stad als Amsterdam niet lonen."
D66 wil ook weten of de subsidieregeling voor zonnepanelen van de gemeente Amsterdam die nu nog alleen geldt voor particuliere huizenbezitters in de toekomst ook beschikbaar wordt voor huurwoningen. Huurders kunnen nu nog geen aanspraak maken op de subsidie van het project www.zonopjedak.nl die kan oplopen tot wel E1500.
Ten slotte wil D66 van het college weten of ze bereid zijn met woningcorporaties, huurderverenigingen en de welstandscommissie om tafel te gaan zitten om te praten over het isoleren van woningen. Veel huurwoningen moeten in Amsterdam aan strenge welstandseisen voldoen waardoor er alleen van binnenuit geïsoleerd mag worden. Huurders vrezen voor verlies van woonoppervlak, corporaties voor waardevermindering van de woning. D66 stelt voor dat de gemeente corporaties voor hetzelfde bedrag als de zonnepanelen-subsidie schadeloos stelt als zij de woningen toch laten isoleren.
Manuel besluit: "Energiebesparing en duurzaam omgaan met de grondstoffen die we hebben vinden wij belangrijk. Wij hopen dat ons rood-groene college huurders ook het recht geeft om groen te zijn."
Ingezonden persbericht