Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200805117/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 30 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Leiden Noord' van de gemeente Leiden) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Leiden Noord' van de gemeente Leiden. Het plan heeft betrekking op de wijken Groenoord, Noorderkwartier en de Kooi. Het plan maakt het mogelijk het voormalige bedrijventerrein EWR/Slachthuisterrein te ontwikkelen tot de nieuwe woonbuurt 'Nieuw Leyden'. Het plan biedt ook de basis voor de ontwikkeling en reconstructie van het Groenoordhallenterrein en de ontwikkeling van het Kooiplein als nieuw centrum van Leiden Noord. Een aantal bedrijven uit Leiden is het om uiteenlopende redenen niet eens met het plan en is tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Sommige bedrijven vrezen dat het plan nadelige gevolgen heeft voor hun bedrijfsvoering en voor de luchtkwaliteit. Andere bedrijven maken zich vooral zorgen over de bereikbaarheid van hun winkel na het opheffen van een aansluiting op de Willem de Zwijgerlaan. Verder kan een garagebedrijf zich niet vinden in de bouwmogelijkheden voor zijn perceel aan de Haarlemmerweg. De zaak is op 21 juli jl. op zitting behandeld.
2. 200805534/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 30 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Utrecht
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Het Klooster, correctieve herziening' van de gemeente Nieuwegein) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan 'Het Klooster 2004, correctieve herziening' van de gemeente Nieuwegein. Het plan maakt de ontwikkeling van een deel van het bedrijvenpark 'Het Klooster' mogelijk. Ook kan er een zone voor natuur, recreatie en cultuur worden aangelegd. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigde in november 2006 een eerder provinciaal goedkeuringsbesluit van dit bestemmingsplan. Die uitspraak met zaaknummer 200509566/1 is te vinden op deze site. Naar aanleiding van die vernietiging heeft het gemeentebestuur van Nieuwegein een nieuw onderzoek naar de luchtkwaliteit verricht. Een echtpaar uit Houten is tegen de provinciale goedkeuring in beroep gekomen bij de Raad van State. Volgens hen had de provincie geen goedkeuring aan het plan mogen verlenen, omdat ook uit het nieuwe onderzoek niet blijkt dat aan de luchtkwaliteitseisen wordt voldaan. Volgens het echtpaar is in het onderzoek uitgegaan van verkeerde gegevens over de bedrijvigheid in het gebied, het aantal passerende en aanmerende schepen en het aantal vrachtverkeersbewegingen. De zaak is op 28 augustus jl. op zitting behandeld.
3. 200808697/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 30 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Melding voor uitbreiding productie asfaltproductiebedrijf Dura Vermeer) Uitspraak over de melding die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft geaccepteerd. Het gaat om een melding van het asfaltproductiebedrijf van Dura Vermeer aan de Energieweg in Nijmegen. Hiermee wordt het voor het bedrijf onder meer mogelijk om maximaal
1.400 uur per jaar asfalt te produceren. Dit was 1.000 uur. Ook mag de puinbreker voortaan maximaal 73.500 ton puin per jaar verwerken. Verder mogen de productie-uren in de nachtperiode flexibel worden gebruikt. De vereniging Stedelijk Leefmilieu Groen- en Milieubeheer en de vereniging Dorpsbelang Hees vinden dat de uitbreiding negatieve milieugevolgen heeft en dat daarom niet met een melding had mogen worden volstaan, maar dat Dura Vermeer een vergunning had moeten aanvragen. Ze betwisten dat de uitbreiding van de productie leidt tot een lagere uitstoot van stofdeeltjes en stikstofoxide. De zaak is op 10 september jl. op zitting behandeld.
4. 200900778/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 30 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Derde fase uitbreiding Artis' van de gemeente Amsterdam) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Derde fase uitbreiding Artis' van de gemeente Amsterdam. Het uitbreidingsplan maakt de herinrichting van het huidige parkeerterrein van Artis mogelijk. Artis wil daar een ondergrondse parkeergarage realiseren met maximaal 650 parkeerplaatsen. Bovenop deze garage komen dan twee dierpaviljoens en een ander gebouw. Het terrein ligt tussen de Plantage Doklaan en het Entrepotdok. Als gevolg van deze plannen zal de vlindertuin van een particulier moeten verdwijnen. De vlindertuin ligt op gemeentegrond. De stichting De Goede Plantage, de eigenaar van de vlindertuin en enkele omwonenden zijn het niet eens met het bestemmingsplan en zijn tegen de goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor verkeersaantrekkende werking, verslechtering van de luchtkwaliteit en van het woon- en leefklimaat. Verder vragen zij zich af of de uitbreiding financieel uitvoerbaar is. Bovendien zijn zij bang dat Artis het bovengrondse gebouw als party- en recreatiecentrum zal gebruiken. De eigenaar van de vlindertuin is het er ten slotte niet mee eens dat zijn vlindertuin moet verdwijnen. De zaak is op 2 september jl. op zitting behandeld.
5. 200900793/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 30 september 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor zomerhuizen aan Veldhuisweg in IJhorst) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Staphorst heeft verleend aan State Invest voor tien zomerhuizen aan de Veldhuisweg in IJhorst. De stichting Historische Automobielbedrijven en een aantal inwoners uit IJhorst zijn tegen de bouwvergunning in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting is bang dat zij in haar bedrijfsvoering wordt beperkt door de komst van de zomerhuizen. Verder is één parkeerplaats per zomerhuis niet voldoende, zodat er parkeeroverlast zal ontstaan in de omgeving, aldus de stichting. Bovendien sluit de stichting niet uit dat de zomerhuizen ook buiten het zomerseizoen zullen worden gebruikt. De rechtbank Zwolle-Lelystad verklaarde in december 2008 een eerder beroep van de stichting ongegrond. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200900793/1 die de Raad van State eveneens op 30 september a.s. openbaar maakt. Die zaak gaat over het hoger beroep van een inwoner van IJhorst tegen dezelfde bouwvergunning. Ook hij is het niet eens met de norm van één parkeerplaats per zomerhuis. Verder vreest hij - net als de stichting - dat de zomerhuizen permanent zullen worden bewoond. Beide zaken zijn op 28 augustus jl. op zitting behandeld.
6. 200901463/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 30 september 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Weigering vrijstelling voor tennisbaan aan Tuindersweg in Maasdijk) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Westland om een inwoner van Maasdijk vrijstelling te verlenen voor een tennisbaan aan de Tuindersweg. De man exploiteert een beautycentrum op de Tuindersweg. Hij heeft een tennisbaan aangelegd op een achterliggend gedeelte van zijn perceel. Dat gedeelte heeft op grond van het bestemmingsplan een agrarische bestemming. Hij heeft de gemeente verzocht om vrijstelling te verlenen van dit bestemmingsplan, omdat hij zijn tennisbaan wil legaliseren. Het gemeentebestuur wil hieraan geen medewerking verlenen, omdat dit stuk grond volgens provinciale en gemeentelijke plannen is aangeduid als 'duurzaam glastuinbouwgebied'. Het beleid van de gemeente is erop gericht om de glastuinbouw te behouden en daar waar dat kan, te versterken. Het toestaan van de tennisbaan kan in dit gebied volgens de gemeente een ongewenst precedent scheppen. De rechtbank in Den Haag heeft in januari van dit jaar een beroep van de exploitant tegen de weigering van de gemeente ongegrond verklaard. De man is tegen die uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 1 september jl. op zitting behandeld.
7. 200901855/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 30 september 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Vrijstelling voor verbouwing woning tot kinderdagverblijf in Utrecht) Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de interne verbouwing van een woning aan de Maliebaan in Utrecht tot een kinderdagverblijf. Het kinderdagverblijf zal plaats bieden aan maximaal tien kinderen. Het bestemmingsplan laat een kinderdagverblijf op die plaats niet toe. Het gemeentebestuur heeft vrijstelling van het bestemmingplan verleend, omdat het bestuur het belangrijk vindt dat er voldoende kinderopvang is in de stad. Een echtpaar uit de buurt is het niet eens met dit besluit van de gemeente. Van de vierenveertig panden aan dit deel van de Maliebaan zouden er nog slechts veertien worden bewoond, terwijl volgens het echtpaar het beleid van de gemeente er juist op is gericht om de woonfunctie op de Maliebaan te versterken. De rechtbank in Utrecht heeft in februari van dit jaar het echtpaar in het gelijk gesteld. De rechtbank begrijpt dat het gemeentebestuur veel belang hecht aan voldoende kinderopvang, maar het bestuur heeft volgens de rechtbank de noodzaak van een kinderopvang juist op deze plek onvoldoende aangetoond. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 1 september jl. op zitting behandeld. pagina: 1