Rotterdam - 28 september 2009

`Gezondheid' als cadeau voor de stad

Dura Vermeer Bouw Rotterdam heeft als deelnemer aan het Partners for Healthy Cities initiatief de eerste resultaten van hun inspanningen gedurende de afgelopen twee jaar overhandigd aan wethouder Jantine Kriens en jongerenwethouder Orvee Peiter (beiden van Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang).

De eerste resultaten zijn verpakt als `cadeau aan de stad' in de vorm van een wetenschappelijk rapport, getiteld `Gezamenlijk investeren in een gezonde stad' en het magazine 'Springlevend'.

De resultaten zijn vorige week tijdens het symposium `Rotterdam Springlevend' bekend gemaakt, tesamen met de andere Partners for Healthy Cities: woningcorporatie Com o wonen, zorgaanbieder De Stromen Opmaat Groep, Albeda College en GGD Rotterdam-Rijnmond.

Spontaan initiatief
Partners for Healthy Cities is een spontaan initiatief van bovengenoemde vijf partijen, omdat ze zich zorgen maken over de gezondheid van de Rotterdammers. Het initiatief is twee jaar geleden ontstaan na verontrustende berichten dat de inwoners van Rotterdam gemiddeld anderhalf jaar korter leven dan inwoners van steden in de rest van ons land. Dat schokkende gegeven vraagt om actie. Zij worden daarbij gedreven door hun maatschappelijke en sociale betrokkenheid én de overtuiging dat de aanpak van dit probleem niet alleen een taak is voor de overheid, maar er juist een rol is weggelegd voor de private sector.

De gezondheid van de Rotterdammers gaat de partners aan het hart. Om de leefomstandigheden te kunnen verbeteren, zijn er drie trajecten in gang gezet waaronder een internationaal onderzoek, de ontwikkeling van een strategie om op stads-, wijk- en buurtniveau coalities te smeden om in integrale samenwerking de gezondheid van Rotterdammers te verbeteren en het Pilotproject `Van Grond tot Mond', dat Partners for Healthy Cities nog dit najaar start in deelgemeente IJsselmonde.

Het doel
De partners zoeken onconventionele samenwerkingsverbanden met overheden of programma's als Pact op Zuid om hun doel te bereiken. Dat er veel aandacht voor het probleem gezondheid is en het idee van privaatpublieke samenwerkingen veel interesse wekt, bleek uit de vele tijdens het symposium Rotterdam Springlevend. Het doel van Partners for Healthy Cities is dan ook om een beweging op gang te brengen in de wijk en binnen verschillende organisaties, zodat op een gegeven moment andere partijen, partners en ondernemers het stokje overnemen. De Pilot is voor de Partners geslaagd als er een of meer partijen bereid zijn het idee over te gaan nemen, dan wel concreet uit te gaan voeren en er verder in willen gaan investeren.