Vereniging Nederlandse Gemeenten

AMvB Ruimte is paarse krokodil

28.09.2009

De AmvB Ruimte zorgt voor meer onnodige regels, extra procedures en onnodige gemeentelijke lasten. De AMvB staat haaks op de plannen van het kabinet om de regeldruk te verminderen en maakt bovendien de tijdwinst van de Crisis- en Herstelwet weer ongedaan. De VNG heeft wijzigingsvoorstellen gedaan om de AMvB te vereenvoudigen, maar het rijk geeft daaraan tot nog toe geen gehoor. Morgen spreekt de Tweede Kamer over de AMvB. De VNG roept de Kamer op een stokje voor de dreigende regeldruk te steken.

De bezwaren van de VNG gaan onder meer over het meerdere malen moeten aanpassen van bestemmingsplannen, een te starre toepassing van radarnormen en het verplicht toepassen van de SER-ladder.

De VNG is niet te spreken over het gebrek aan afstemming tussen rijk en provincies wat betreft termijnen in de AMvB en provinciale verordeningen. Als de AMvB Ruimte ingaat, moeten gemeenten hun bestemmingsplannen aanpassen. Datzelfde geldt na inwerkingtreding van de provinciale verordening. Rijk en provincies hanteren echter verschillende termijnen waarbinnen de bestemmingsplannen moeten worden aangepast. Daardoor moeten gemeenten hun plannen meerdere malen wijzigen. De VNG vindt dit verspilling van tijd en dus van belastinggeld.

Een punt waarover snel duidelijkheid moet komen, zijn de radarnormen. Gemeenten mogen nu nog een afweging maken tussen het belang voor stedelijke ontwikkeling en defensiebelang. De AMvB Ruimte biedt die mogelijkheid niet, waardoor windmolens en hoogbouw boven 45 meter in veel steden onmogelijk worden. Steden die door hoogbouw zuinig met hun ruimte willen omgaan, worden daarin dus belemmerd. Het onwenselijke gevolg zal zijn dat meer onbebouwde gebieden bebouwd worden.

Het derde bezwaar betreft de verplichte toepassing van een instrument als de SER-ladder. Daardoor moeten gemeenten voor alle bestemmingsplannen onderzoeken of er ruimtewinst kan worden gehaald met alternatieve plannen. De VNG heeft voorgesteld dat de SER-ladder alleen voor plannen buiten het bebouwd gebied verplicht wordt toegepast. Op deze manier wordt zuinig ruimtegebruik bevorderd zonder plannen in bestaand bebouwd gebied te vertragen.

De VNG verwacht dat de Kamer dinsdag zijn verantwoordelijkheid neemt en ervoor zorgt dat de AMvB Ruimte gemeenten ook echt de ruimte geeft voor goed ruimtelijk beleid. Samen werken aan een mooi Nederland is immers een gezamenlijk doel van rijk, provincies en gemeenten.