Woonbond


28-09-2009

Verenigingsraad gaat de diepte in

De Verenigingsraad van de Woonbond werd afgelopen zaterdag 26 september voor een groot deel ingevuld met twee themalezingen en debat achteraf. De rol van huurders in de volkshuisvesting stond centraal in een lezing door Marja Elsinga en Peter Boelhouwer ging dieper in op het woonlastenbeleid en de hervorming van de woningmarkt.

Hoe staat het met de zeggenschap van bewoners? Hoe is zeggenschap veranderd in de loop van de tijd? Hoe is dat eigenlijk in andere landen? En wat kunnen we daarvan leren? Dat waren de vragen die Marja Elsinga, bestuurslid van de Woonbond en onderzoeker aan de TU Delft, beantwoordde in haar lezing. Nederlandse huurders hebben veel instrumenten tot hun beschikking om hun positie te versterken. Toch is er de afgelopen decennia veel veranderd en misschien zelfs verslechterd voor de positie van huurders.

Peter Boelhouwer, wetenschappelijk directeur sectie volkshuisvesting en woningmarkt eveneens van de TU Delft, schetst de dubbele crisis op de woningmarkt. De lijst met problemen is lang: De komende 10 tot 15 jaar komen er zo'n 800.000 (eenpersoons)huishoudens bij. Het woningtekort loopt dus nog op
. Over de prestaties van woningcorporaties is (te) veel maatschappelijke onvrede. De kosten van de hypotheekrenteaftrek ('een tijdbom') zijn in tien jaar tijd verdriedubbeld en nemen nog toe. Wat Boelhouwer betreft, is een van de grootste problemen van de huidige woningmarkt de stijging van de woonlasten, vooral voor huurders. De belangrijkste veroorzaker van al deze problemen is de overheid, zei Boelhouwer. Hij adviseerde een reeks maatregelen die aanzetten tot structurele hervormingen van de Nederlandse woningmarkt.

Meer hierover in de volgende Woonbondig, verschijningsdatum 1 oktober 2009