Vereniging Eigen Huis

Update: Nieuwe regeling tijdelijke verhuur vanaf 2010

Goed nieuws voor huiseigenaren die overwegen hun te koop staande huis te verhuren omdat de verkoop niet vordert. Tot op heden was het zo dat de renteaftrek tijdens de periode van tijdelijke verhuur vervalt en na de tijdelijke verhuurperiode ook niet meer terugkomt. Dit nadeel heeft Vereniging Eigen Huis nadrukkelijk onder de aandacht gebracht van het kabinet en de politiek.

De VVD heeft, bij monde van Brigitte van de Burg, met ons gepleit voor een verandering van deze situatie. Dat laatste gebeurt per 1 januari 2010: het Ministerie van Financiën heeft bekend gemaakt dat na een periode van verhuur de hypotheekrenteaftrek van de te koop staande woning hersteld wordt voor een periode van in totaal twee jaar waarin dubbele hypotheekrenteaftrek is toegestaan. Deze regeling is overigens alleen van toepassing voor gevallen van verhuur die ingaan na 1 januari 2010.
Bekijk de uitzending van Kassa (VARA), waarin Hans André de la Porte (Vereniging Eigen Huis) en Brigitte van de Burg (VVD) een toelichting geven.

Update 24 september 2009:
De staatssecretaris van Financiën heeft aangegeven dat er een overgangsregeling komt voor woningen die vanaf 2008 en 2009 worden verhuurd en na 1 januari 2010 weer leeg te koop komen. Deze woningen vallen nu dus ook onder de regeling tijdelijke verhuur. Kijk hier voor een voorbeeldsituatie

Standpunt Vereniging Eigen Huis
Ondanks dat deze regeling alleen van toepassing is voor verhuursituaties na 1 januari 2010, is Vereniging Eigen Huis tevreden over de regeling. Het biedt de mogelijkheid om tijdelijke verhuur eerder te overwegen, indien de verkoop van de te koop staande woning niet vordert en de dubbele maandlasten niet meer betaalbaar zijn. Onduidelijk is nog of in de uitwerking van deze regeling ook de invloed van de bijleenregeling zal worden opgeschort, tot de te koop staande woning een nieuwe eigenaar heeft gevonden.

Update 24 september 2009:
Ook verhuursituaties die zijn ontstaan vóór 1 januari 2010 en eindigen na die datum vallen nu onder de regeling tijdelijke verhuur. Bovendien zal de bijleenregeling gedurende de periode van tijdelijke verhuur worden opgeschort.

Leegstandwet
Het voordeel van verhuur op basis van de leegstandwet is dat de huurbeschermingsbepalingen van het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing zijn. Aan het einde van het huurcontract dient de huurder de woning te verlaten en kan deze leeg worden opgeleverd als de woning is verkocht. Dit is zowel van belang voor de huiseigenaar die de woning te koop heeft staan, als voor de geldverstrekker die de woning gefinancierd heeft. In andere verhuursituaties dan de leegstandwet kan door huurbescherming een probleem ontstaan als na afloop van de verhuurtermijn de huurders weigeren de woning te verlaten.

Oproep gemeenten
Vereniging Eigen Huis heeft ook de gemeenten opgeroepen nu echt aan de slag te gaan om de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen te faciliteren. Als verhuurder van de woning dient u namelijk een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Minister Van der Laan van Wonen moet hier werk van maken, vindt de vereniging. Om het proces soepel te laten verlopen, moet er volgens de vereniging bij iedere gemeente een duidelijk loket komen waar burgers terecht kunnen voor het aanvragen van een vergunning.
Eigen Huis: Gemeenten doen te weinig aan tijdelijke verhuur (bericht d.d. 14 augustus 2009)

Meer informatie
Dossier tijdelijke verhuur

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 2 september 2009

---