Directeur Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) benoemd
28/09/2009 15:15
VNG
De Raad van Toezicht van KING heeft per 1 oktober a.s. Tof Thissen als directeur van KING benoemd. Hiermee heeft zij een belangrijke stap gezet op weg naar een operationeel kwaliteitsinstituut voor gemeenten per 1 januari 2010.
Sterke ondersteuning vraagt om sterke leiding
KING is in het leven geroepen door gemeenten om sterke ondersteuning aan hen te bieden bij het realiseren van krachtig lokaal bestuur en hoge kwaliteit van gemeentelijke dienstverlening. Met Tof Thissen (52 jaar) heeft KING een sterke leider in huis gehaald die de wereld van gemeenten kent en zijn voetsporen heeft verdiend als bestuurder en manager. Hij heeft affiniteit en ervaring met het aansturen van een dienstverlenende organisatie met als doel een verhoging van de kwaliteit van de bedrijfsvoering van haar leden. Zo is hij tot voorkort vanaf 2002 bestuursvoorzitter geweest van Divosa, de Nederlandse vereniging van gemeentelijke managers op het terrein van werk, inkomen en participatie.
Hij kent de gemeente van binnenuit en heeft gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen binnen gemeenten. Niet in de laatste plaats door zijn werk als gemeenteraadslid en wethouder (2 termijnen) in zijn woonplaats Roermond vanaf 1986 tot 2002. Momenteel is hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.
Betrokken bij KING
Vanaf 2008 is Tof Thissen al betrokken bij KING als lid van de stuurgroep ontwikkeling KING, wat heeft geleid tot de instemming door de leden van de VNG op 10 juni 2009 met de oprichting van het kwaliteitsinstituut. KING verbindt en stroomlijnt initiatieven en stimuleert gemeenten om te leren van eigen en elkaars ervaringen, met als doel dat gemeenten kwalitatief beter en goedkoper kunnen werken. Bijvoorbeeld door het toepassen en ontwikkelen van ICT-standaarden. Maar ook door zich in te zetten voor samenhang tussen verschillende benchmarks en monitors. En door een standaard voor bestuurskrachtonderzoek op te stellen.
Inrichting organisatie
Onder leiding van de kwartiermaker Cees Meesters wordt nu de organisatie van KING ingericht. Volgens twee belangrijke lijnen: de verdere invulling van de drie pijlers - Benchmarking, Bestuurskracht en ICT - en de personele bezetting van de organisatie. Met de benoeming van Tof Thissen als directeur is de eerste stap in het vervullen van de bezetting gezet. Inmiddels is de werving voor de medewerkers van KING ook in volle gang. Op 1 januari 2010 zal de organisatie operationeel zijn.
Toelichting taken KING
KING staat voor duurzame kwaliteit in het lokaal bestuur. Het investeren in duurzame kwaliteit krijgt in KING vorm via drie pijlers: benchmarking, bestuurskracht en informatietechnologie.
Benchmarking en Bestuurskracht richten zich op de versterking van de gemeentelijke organisatie en het gemeentelijke bestuur. Benchmarking is een bekend instrument om te toetsen of een gemeente voldoet aan de doelstellingen van dienstverlening en goed bestuur. KING gaat benchmarking intensiveren en de horizontale uitwisseling hierover - tussen gemeenten - faciliteren en stimuleren. Ook zet KING zich in voor samenhang tussen verschillende benchmarks en monitors.
Bestuurskracht onderzoekt het functioneren van een gemeente op strategisch bestuurlijk niveau. KING gaat een standaard voor bestuurskrachtonderzoek opstellen en de onderlinge visitatie hierover bevorderen. Daarnaast voorziet KING in instrumenten om bijvoorbeeld praktijkvoorbeelden te delen en zo gemeentelijke bestuurskracht te versterken.
Gemeenten zijn informatieverwerkende organisaties. Om de informatiestromen goed te laten verlopen zijn een solide architectuur en standaardisatie nodig. KING zal standaarden op gebied van ICT (mede) ontwikkelen en vaststellen. Denk hierbij aan standaarden over gegevensuitwisseling, architectuur, software, etc. Daarbij kijkt KING ook naar de consequenties van ICT voor de organisatieontwikkeling en helpt gemeenten deze ontwikkeling vorm te geven. De pijler Informatietechnologie zal voor een deel het beheer en de doorontwikkeling van producten uit het programma Elektronische Gemeenten (EGEM) overnemen.
Gemeenten voor Gemeenten
De medewerkers van KING komen bij gemeenten aan huis. Zij luisteren, signaleren nieuwe initiatieven en prikkelen gemeenten hier daadwerkelijk iets mee te doen. Ook kaarten zij knelpunten aan bij VNG en medeoverheden. Daarbij maakt KING gebruik van al bestaande netwerken in het land. Zo geeft KING invulling aan het idee van 'Gemeenten voor Gemeenten'.