De stad op de politieke agenda
28/09/2009 15:08
IABR
Het openingsweekend van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) Open City: Designing Coexistence, trok ruim 4.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.
Er werden drie tentoonstellingen geopend - twee in Rotterdam en een in Amsterdam - en er was een internationaal symposium over de steeds grotere rol en impact van de informele stedenbouw.
Momenteel leeft meer dan de helft van de wereldbevolking in de stad, over 40 jaar is dat meer dan 75%. Steden zijn verantwoordelijk voor meer dan 70% van alle CO2-uitstoot maar zij zijn ook de aanjagers van de wereldeconomie. "De steden worden in de 21e eeuw belangrijker dan de natiestaten", stelde George Brugmans, directeur van de IABR, bij de opening van de Biënnale. Hij pleitte voor een "Urban Agenda" en constateerde dat nationale overheden onvoldoende visie op de toekomst van de stad hebben.
Het snel groeiend belang van de stad wereldwijd werd onderstreept in bijdragen van onder meer de Ministers Cramer (VROM) en Plasterk (OCW), de Burgemeester van Rotterdam Aboutaleb, de Duitse cultureel filosoof Peter Sloterdijk, de Wethouders van Stedenbouw van Sao Paulo, Elton Santa Fe Zacarias, en Amsterdam, Maarten van Poelgeest, de architecten Kees Christiaanse en Richard Burdett, en de voorzitter van Bouwend Nederland, Elco Brinkman. Allen benadrukten de noodzaak ernst te maken met het nadenken over en beleid maken voor de stad van de toekomst.
Minister Cramer betoogde in Rotterdam dat de klimaatcrisis en de kredietcrisis samen onze kijk op de toekomst van steden fundamenteel zullen veranderen. Volgens de minister kunnen architecten, ontwerpers en stedenbouwkundigen helpen bij de uitdaging om de ruimte binnen steden intensiever te benutten zonder dat dit ten koste gaat van de leefbaarheid.
Veiligheid, duurzaamheid en sociale cohesie zijn belangrijke punten van aandacht. In zijn speech tijdens de opening in Amsterdam stelde Minister Plasterk dat het in de stedenbouw niet zozeer gaat over het wonen in aantrekkelijke en mooie steden, maar om het wonen in 'open steden' die veilig zijn, duurzaam en waarin sprake is van sociale en culturele diversiteit.
De vierde editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, Open City: Designing Coexistence richt zich met name op de sociale samenhang in de steden en de bijdrage die architecten en stedenbouwers daaraan kunnen leveren.
De IABR doet onderzoek naar steden en verstedelijking in binnen- en buitenland en legt de nadruk op een multidisciplinaire aanpak waarbij architecten, stedenbouwers, sociologen, economen, ontwikkelaars, bewoners en overheden samen aan oplossingen voor de stedelijke problematiek werken. Minister Cramer daarover: "Ik zie de IABR als een internationaal onderzoekslaboratorium, een 'open source setting' waarin door verschillende disciplines innovatieve inzichten en oplossingen worden gegenereerd. Door met vereende kracht aan het programma te werken en door financiële ondersteuning op lange termijn, ondersteun ik deze Biënnale van harte."
De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is een internationale biënnale gericht op stedelijk onderzoek en opgericht in 2001 in de overtuiging dat architectuur van publiek belang is. Het is een internationaal evenement met tentoonstellingen, conferenties, lezingen en andere activiteiten gewijd aan thema's op het gebied van architectuur en stedenbouw. De 4e IABR vindt plaats van 24 september 2009 tot 10 januari 2010 in Rotterdam en deze keer ook in Amsterdam. Centrale locatie van de 4e IABR is het NAi. Het thema is Open City: Designing Coexistence en curator is de Nederlandse architect en urbanist Kees Christiaanse, als hoogleraar verbonden aan de ETH Zürich en oprichter en partner van KCAP Rotterdam. Gedurende de 4e IABR wordt een omvangrijk programma, bestaande uit o.a. debatten, lezingen, theater en filmvertoningen, georganiseerd in het NAi. Directeur van de IABR is George Brugmans.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
http://www.iabr.nl