VU medisch centrum
Informatiedagen over voeding en kanker smaken naar meer
Enorme belangstelling Food for Life van VUmc CCA
28 september 2009
Afgelopen weekend organiseerde VUmc Cancer Center Amsterdam met veel
succes het evenement Food for life: gezonde voeding, gezondere mensen.
Tijdens de publieksdag op zondag kwamen ruim 5000 geïnteresseerden
naar Tuitjenhorn om zich te laten informeren over gezonde voeding en
preventie kanker door een gezonde leefstijl. Vrijdag en zaterdag vond
een wetenschappelijk symposium plaats en een informatiebijeenkomst
voor zakelijke relaties.
Steeds meer mensen overwinnen kanker. De rol die -goede- voeding
hierbij speelt is groot, blijkt uit veel onderzoek. Het is dus
belangrijker om te weten hoe je moet eten als je de ziekte hebt gehad
of wilt voorkomen. En hoe kan een gezonde leefstijl bijdragen aan de
kwaliteit van leven. Daarom kiezen VUmc en CCA voor deze onderwerpen.
Prof.dr. Winald Gerritsen, directeur CCA, over de relatie tussen
voeding en kanker: ,,Er zijn wereldwijd 7000 wetenschappelijke
artikelen over preventief werkende voeding, maar over de rol van
voeding als je kanker hebt, bestaan slechts honderd publicaties. Er
ligt een terrein braak.'' Hoogleraar voeding Prof.dr. Jaap Seidell:
,,Kanker is een ingewikkelde ziekte. We weten te weinig van de invloed
van juiste voeding. Het is onbegrijpelijk dat er maar honderd
publicaties over voeding voor patiënten bestaan. Dat moet snel
veranderen zo blijkt ook uit de vragen van patiënten tijdens deze
dagen."
Juist daarom gaan onderzoekers en behandelaars van CCA en VUmc hiermee
aan de slag.
Wetenschappelijke aanpak en samenwerking
Vrijdag kwamen 150 diëtisten en onderzoekers samen om te praten over
welke rol voeding speelt bij preventie en behandeling van kanker?
Leidt gezond(er) eten tot een minder grote kans op kanker? En zorgt
goede voeding bij patiënten met kanker voor betere
behandelingsresultaten en een hogere kwaliteit van leven? Jacqueline
Langius, diëtist-onderzoeker VUmc: " Voeding speelt een belangrijke
rol in de preventie van kanker. Veel minder is er bekend over de rol
van voeding in de behandeling. De Portugese diëtist Paula Ravasco liet
ons zien dat dieetadvies tijdens de behandeling van kanker een gunstig
effect heeft op de prognose. Diëtetiek & Voedingswetenschappen VUmc
slaat de handen ineen met het CCA, de afdelingen maag-, darm- en
leverziekten en heelkunde om een voortrekkersrol te nemen op het
gebied van voeding in de behandeling van kanker. Ook
gezondheidswetenschappen (VU) wordt hierbij betrokken."
Zakelijke relaties voedingsindustrie en Noord Holland
Zaterdag waren de zakelijke relaties uit de voedingsindustrie en de
kop van Noord Holland uitgenodigd door de lokale Food for
Life-partners Vezet Groente en gemak, Bejo Zaden en Blankendaal Trade.
Oncologisch chirurg Jeroen Meijerink vertelde over zijn nieuwe aanpak
in de behandeling van darmkanker. Hiervoor heeft hij ruim een half
miljoen euro nodig. Aan het einde van de dag had een aantal aanwezige
zakenrelatie de helft bij elkaar gebracht en meer zit in de pijplijn.
Ook deze dag werd zo met veel succes afgesloten en zorgt voor een
nieuwe stimulans voor vroegdiagnostiek van darmkanker.
Gerritsen: "Tijdens alle bijeenkomsten stond samenwerking centraal om
tot meer inzicht te komen over de rol van voeding bij de behandeling
van kanker. Samenwerking tussen professionals, samenwerking met het
bedrijfsleven en ook de samenwerking tussen de patiënt en de
behandelaar. Met enthousiasme en inspiratie hebben we gewerkt aan dit
grote succes van deze dagen. Dit evenement is een goede voedingsbodem
om verder met dit onderwerp te komen dat VUmc CCA zo na aan het hart
ligt."