VU medisch centrum

Informatiedagen over voeding en kanker smaken naar meer

Enorme belangstelling Food for Life van VUmc CCA

28 september 2009

Afgelopen weekend organiseerde VUmc Cancer Center Amsterdam met veel succes het evenement Food for life: gezonde voeding, gezondere mensen. Tijdens de publieksdag op zondag kwamen ruim 5000 geïnteresseerden naar Tuitjenhorn om zich te laten informeren over gezonde voeding en preventie kanker door een gezonde leefstijl. Vrijdag en zaterdag vond een wetenschappelijk symposium plaats en een informatiebijeenkomst voor zakelijke relaties.

Steeds meer mensen overwinnen kanker. De rol die -goede- voeding hierbij speelt is groot, blijkt uit veel onderzoek. Het is dus belangrijker om te weten hoe je moet eten als je de ziekte hebt gehad of wilt voorkomen. En hoe kan een gezonde leefstijl bijdragen aan de kwaliteit van leven. Daarom kiezen VUmc en CCA voor deze onderwerpen. Prof.dr. Winald Gerritsen, directeur CCA, over de relatie tussen voeding en kanker: ,,Er zijn wereldwijd 7000 wetenschappelijke artikelen over preventief werkende voeding, maar over de rol van voeding als je kanker hebt, bestaan slechts honderd publicaties. Er ligt een terrein braak.'' Hoogleraar voeding Prof.dr. Jaap Seidell: ,,Kanker is een ingewikkelde ziekte. We weten te weinig van de invloed van juiste voeding. Het is onbegrijpelijk dat er maar honderd publicaties over voeding voor patiënten bestaan. Dat moet snel veranderen zo blijkt ook uit de vragen van patiënten tijdens deze dagen."
Juist daarom gaan onderzoekers en behandelaars van CCA en VUmc hiermee aan de slag.

Wetenschappelijke aanpak en samenwerking
Vrijdag kwamen 150 diëtisten en onderzoekers samen om te praten over welke rol voeding speelt bij preventie en behandeling van kanker? Leidt gezond(er) eten tot een minder grote kans op kanker? En zorgt goede voeding bij patiënten met kanker voor betere behandelingsresultaten en een hogere kwaliteit van leven? Jacqueline Langius, diëtist-onderzoeker VUmc: " Voeding speelt een belangrijke rol in de preventie van kanker. Veel minder is er bekend over de rol van voeding in de behandeling. De Portugese diëtist Paula Ravasco liet ons zien dat dieetadvies tijdens de behandeling van kanker een gunstig effect heeft op de prognose. Diëtetiek & Voedingswetenschappen VUmc slaat de handen ineen met het CCA, de afdelingen maag-, darm- en leverziekten en heelkunde om een voortrekkersrol te nemen op het gebied van voeding in de behandeling van kanker. Ook gezondheidswetenschappen (VU) wordt hierbij betrokken."

Zakelijke relaties voedingsindustrie en Noord Holland Zaterdag waren de zakelijke relaties uit de voedingsindustrie en de kop van Noord Holland uitgenodigd door de lokale Food for Life-partners Vezet Groente en gemak, Bejo Zaden en Blankendaal Trade. Oncologisch chirurg Jeroen Meijerink vertelde over zijn nieuwe aanpak in de behandeling van darmkanker. Hiervoor heeft hij ruim een half miljoen euro nodig. Aan het einde van de dag had een aantal aanwezige zakenrelatie de helft bij elkaar gebracht en meer zit in de pijplijn. Ook deze dag werd zo met veel succes afgesloten en zorgt voor een nieuwe stimulans voor vroegdiagnostiek van darmkanker.

Gerritsen: "Tijdens alle bijeenkomsten stond samenwerking centraal om tot meer inzicht te komen over de rol van voeding bij de behandeling van kanker. Samenwerking tussen professionals, samenwerking met het bedrijfsleven en ook de samenwerking tussen de patiënt en de behandelaar. Met enthousiasme en inspiratie hebben we gewerkt aan dit grote succes van deze dagen. Dit evenement is een goede voedingsbodem om verder met dit onderwerp te komen dat VUmc CCA zo na aan het hart ligt."