VU medisch centrum

Keuze uit vier workshops

Wijs met grijs in de praktijk

23 september 2009

Deelnemers aan het symposium Wijs met grijs kunnen uit vier workshops kiezen. Aan bod komen de thema's: multiple problemen bij ouderen, spiritualiteit in de zorg, omgaan met een delirium, en het behouden van plezier in je werk. Deelnemers kunnen zowel 's morgens als 's middags één workshop volgen.

Illustratie: Gerrie Hondius Workshop Omgaan met multiple problemen: je bent oud en je slikt wat

Greetje Asma en Astrid Verburg , geriatrieverpleegkundigen Centrum voor Ouderengeneeskunde Amsterdam (COGA) VUmc

Wat kun je als zorgverlener doen aan multiple problemen bij ouderen? En hoe kun je als verpleegkundige de zorg coördineren?

De combinatie van meerdere aandoeningen en veelvoudig medicijngebruik kan leiden tot een onontwarbare knoop van elkaar tegensprekende behandelwijzen en adviezen. Met alle gevolgen van dien voor de patiënt, zo blijkt uit de DVD die geriater Oscar de Vries maakte van een oudere patiënte. Astrid Verburg: "De DVD vormt het vertrekpunt van deze interactieve workshop en wordt kort toegelicht door geriater Cynthia Kramer. Bij polyfarmacie ligt ontregeling al gauw op de loer. Daarom is het afnemen van een goede anamnese en het bespreken van het medicijngebruik zo enorm belangrijk."
"Het COGA is een multidisciplinair dagcentrum dat zich richt op onderzoek en dagbehandeling van ouderen met meerdere aandoeningen", vult Greetje Asma aan. "Complexe situaties zijn voor ons een echte uitdaging. We laten zien hoe je met behulp van de geriatrische assen systematisch de functionele, fysieke, psychische en sociale omstandigheden van een patiënt in kaart kunt brengen en stapje voor stapje de knoop kunt ontwarren. Ook de verpleegkundige rol als zorgcoördinator komt aan bod. Hoe regel je bijvoorbeeld de nazorg en hoe onderhoud je contact met de eerste en tweede lijn?"

Tips
" Toon respect voor de patiënt en begeleiders
" Wees eerlijk en oprecht. Ook al breng je slecht nieuws, patiënten waarderen een open gesprek
" Bel patiënt na en vraag naar de ervaringen

Workshop Meer dan medicijnen is: spiritualiteit in de zorg

René van Leeuwen , lector Zorg en Spiritualiteit, Gereformeerde Hogeschool Zwolle

Wat kun je doen als patiënten worstelen met levensvragen? Hoe kun je inspelen op de spirituele behoeften van patiënten?

Spiritualiteit raakt aan levensbeschouwing, religie en zingeving. René van Leeuwen plaatst spiritualiteit in een breder perspectief en kijkt vooral naar levensvragen die mensen hebben in relatie tot hun gezondheid en welzijn. "Spiritualiteit heeft een directe invloed op de gezondheid, vooral bij ouderen. Als zorgverlener kun je de gezondheidssituatie van een patiënt verbeteren door de tijd te nemen en goed te luisteren. De ouderdom roept vragen op. Ouderen zien mensen in hun omgeving wegvallen, vragen zich misschien af hoeveel tijd ze nog hebben en of ze voorbereid zijn op het einde. Op basis van onderzoek naar de concrete spirituele behoeften van ouderen zijn modellen ontworpen die handvatten geven voor je eigen werksituatie. In interactie met de zaal bespreken we voorbeelden uit de praktijk."

Tips
" Benader de patiënt als persoon en houd rekening met zijn geschiedenis, levensovertuiging en ervaringen
" Kom je er alleen niet uit? Doe het samen! Bespreek met collega's hoe je bijvoorbeeld de stervensbegeleiding aanpakt van die angstige patiënt
" Durf aandacht en tijd te geven. Ook als er eigenlijk geen tijd is

Workshop Samen voor kwaliteit: een zorgprogramma voor delirium

Corry Knijnenburg , verpleegkundig expert ouderengeneeskunde, Diaconessenhuis Leiden.

Delirante patiënten vragen speciale zorg. Hoe behoud je de controle over je eigen werk?

Een delier is een complicatie, waarbij de stappen risico, preventie, diagnose, behandeling, begeleiding en nazorg elkaar opvolgen - om vervolgens weer van voor af aan te beginnen. Een delier is niet aan één medisch specialisme gebonden en komt voor in het hele ziekenhuis. "De complexiteit van de zorg en het onvoorspelbare gedrag van delirante patiënten geven verpleegkundigen soms het gevoel dat ze de controle over hun werk verliezen", vertelt Corry Knijnenburg. "De maatschappelijke en beleidsmatige aandacht voor ouderenzorg neemt toe, maar je kunt als verpleegkundige en als team ook zelf actief anticiperen op risico's, de prevalentie beïnvloeden en de controle over je eigen werk opeisen. In het Diaconessenhuis hebben we inmiddels vijf jaar ervaring met een zorgprogramma voor delirium. In deze workshop ga ik in op de methodiek en leer je hoe dit zorgprogramma op je eigen werkplek kunt implementeren."

Tips
" Eis de controle over je eigen werk en ga uit van je eigen kracht " Betrek de familie bij de zorg. Denk bijvoorbeeld aan rooming-in " Een patiënt is ook een mens; niemand is een klier voor zijn plezier

Workshop Werken aan bevlogenheid in de zorg voor ouderen

Ad Bergsma , freelance onderzoeker, journalist en trainer, Faculteit der Sociale Wetenschappen, Erasmus Universiteit, Rotterdam

Hoe vergroot je als zorgverlener in de ouderenzorg het plezier in je werk?

Ouderenzorg draait niet alleen om beleid, protocollen en medisch technisch handelen, maar ook om plezier in je werk en de omgang met patiënten. Dat wordt bij het verbeteren van de zorg vaak vergeten, vindt Ad Bergsma. "In een gebruikelijk verbeterproces worden problemen geanalyseerd en planmatig aan de hand van prestatie-indicatoren aangepakt. Het accent ligt op wat verkeerd gaat en wat niet functioneert. Daardoor wordt de nadruk op de problemen en het negatieve imago van de ouderenzorg in stand gehouden. Richt je de aandacht op wat goed gaat, dan wordt dát groter en sterker. In deze workshop huilen we dus niet mee met de wolven in het bos, maar staan we door middel van appreciative inquiry (waarderend onderzoek) stil bij de positieve kanten van de zorg. Ook 'Spirit at Work' komt aan bod, een programma dat de Canadese onderzoekers Val Kinjerski en Berna Skrypnek hebben ontwikkeld om de arbeidssatisfactie te vergroten. Als je regelmatig stilstaat bij wat goed gaat zul je merken dat je met meer plezier (samen)werkt en meer waardering oogst."

Tip
" Bedenk aan het eind van je werkweek wat leuk was en goed ging. Waar werd je blij van en waarom? Noteer per week drie hoogtepunten en bedenk hoe je die momenten kunt vasthouden en uitbouwen

Ursula Wopereis

Programma

9.30 - 10.00 Registratie en ontvangst in foyer Amstelzaal 10.00 - 10.05 Welkom en opening door dagvoorzitter Rita Arts 10.05 - 10.35 Rudi Westendorp: De zorg voor ouderen kan beter 10.35 - 10.45 Vragen uit de zaal
10.45 - 11.00 Verspreiden naar workshoplocaties 11.00 - 12.00 Workshops deel 1

* Workshop 1
Omgaan met multiple problemen: je bent oud en slikt wat..., door Greetje Asma, Astrid Verburg en Oscar de Vries Ouderen gebruiken vaak meerdere medicijnen tegelijkertijd en hebben veelal meerdere chronische ziekten. Dit kan leiden tot een wirwar van elkaar tegensprekende adviezen en een reeks verschillende behandelwijzen. Als coördinatie ontbreekt, kan dit leiden tot niet optimale zorg.

* Workshop 2: Meer dan medicijnen: spiritualiteit in de zorg, door René van Leeuwen
Welke rol kun je als verpleegkundige vervullen als ouderen worstelen met levensvragen. Concrete aanwijzingen en oefenen met concrete situaties.

* Workshop 3: Samen voor kwaliteit: een zorgprogramma voor Delirium, door Corrie Knijnenburg
Deze workshop gaat over het risico op een delier, de preventie ervan, de diagnose, de behandeling en begeleiding en de nazorg. Zowel de rol van de verpleegkundige als die van de familie worden besproken.

* Workshop 4: Werken aan bevlogenheid in de zorg voor ouderen, door Ad Bergsma
Hoe kun je er op afdelingsniveau voor zorgen dat verpleegkundigen meer plezier krijgen in het werk. Val Kinjerski en Berna Skrypnek, Canadese onderzoeksters van de universiteit van Alberta, hebben een programma ontwikkeld waarin geriatrieverpleegkundigen gevraagd wordt na te denken over wat ze prettig vinden aan hun werk en om daar uitgebreid bij stil te staan. Dit leidt tot betere samenwerking, meer arbeidssatisfactie en een betere moraal. Bergsma sluit hierbij aan.

12.00 - 12.15 Lopen naar lunch
12.15 - 13.15 Lunch
13.15 - 13.45 Marieke Schuurmans: Beeldvorming over ouderen 13.45 - 14.00 Vragen uit de zaal
14.00 - 14.15 Verspreiden naar de workshoplocaties 14.15 - 15.15 Workshops deel 2
onderwerpen zie Workshops deel 1
15.15 - 15.45 Terug naar Amstelzaal met thee
15.45 - 16.15 Luc de Witte: Technologie en de verpleegkundige 16.15 - 16.45 Discussie
16.45 - 17.15 Uitreiking certificaten en borrel in foyer Amstelzaal bron: Verpleegkundekatern