Universiteit Leiden

De x-factor van traumachirurgie

De traumachirurgie, een voormalig ondergeschoven kindje van de heelkunde, moet duidelijk op de kaart worden gezet. Dat betoogt Inger Schipper, hoogleraar Ongevalschirurgie, in haar oratie die ze vandaag, 28 september, uitspreekt.

Uniek

Inger Schipper (1964) is in meerdere opzichten uniek. Zo is ze sinds 1 oktober 2008 de eerste hoogleraar Ongevalschirurgie in Leiden. Hierdoor is het LUMC niet meer het enige universitair medisch centrum zonder een dergelijke hoogleraar. Ook bijzonder is dat zij de enige vrouwelijke hoogleraar in de chirurgie in Nederland is.

Dat is opmerkelijk, vertelt Schipper. `Er zijn zoveel subspecialismen in de chirurgie: vaatchirurgie, transplantatiechirurgie, kinderchirurgie, oncologische chirurgie, noem maar op. En daar werken inmiddels veel bekwame vrouwelijke collega's. Toch is er nu maar één vrouwelijk chirurgische hoogleraar, en die is traumatoloog.'

Vooroordelen
Van dit opmerkelijke feit wil ze gebruik maken, zo blijkt uit haar oratie die ze vandaag uitspreekt. Schipper wil de traumachirurgie weer op de kaart zetten. Het vakgebied is volgens haar lang een ondergeschoven kindje geweest, vaak onderhevig aan impopulariteit en vooroordelen. Want wie zou in hemelsnaam willen kiezen voor het maken van lange dagen of om 3 uur 's nachts moeten opereren? Dat bleek ook al eens uit cijfers. In 2004 koos slechts 12 procent van de assistenten in opleiding tot chirurg voor traumatologie.

Uitgeslapen team

Maar de tijden veranderen, zegt Schipper. `Steeds meer worden niet-acute operaties in de nacht beperkt. Vaak kan een operatie wachten tot de volgende ochtend, waarna een uitgeslapen team er rustig mee aan de slag kan. Hiermee wordt de kwaliteit van patiëntenzorg beter.' Tevens verbetert de werksituatie van de chirurg. Hierdoor kan weer een ander vooroordeel de prullenbak in. Schipper: `Andere specialisten doen chirurgen vaak af als doeners, die te weinig nadenken. Chirurgen denken natuurlijk wel na, maar zijn getraind dat snel te doen. Van hen wordt daadkrachtig handelen verwacht in acute situaties.'

Uitstraling en succes
Dit alles draagt bij aan de `x-factor' van de traumatologie, de kern van Schippers betoog. Met de x-factor doelt Schipper niet op de bekende televisieprogramma's, maar op datgene wat de uitstraling en succes van het vak bepaalt. Dat zijn volgens Schipper met name de mensen in het vak zelf, en de chemie tussen de mensen. Niet alleen op het gebied van patiëntenzorg, maar ook in het onderwijs en onderzoek.
Met name dat laatste kan door de komst van Schipper naar Leiden een boost krijgen.

Onderzoeksnetwerk
Schipper startte begin dit jaar een project in de Traumazorgregio West. Op drie gebieden - epidemiologisch, klinisch en basaal - wordt botgroei en fractuurgenezing onder de loep genomen. Het doel is om een onderzoeksnetwerk te ontwikkelen om de traumatologie in west-Nederland op de (inter)nationale kaart te zetten. Hopelijk komt dit ten goede aan de x-factor van de traumatologie.

Samenwerking
De x-factor van het specialisme is belangrijk om mensen betrokken te houden en te stimuleren. Zo blijft de opvolging gewaarborgd en blijft het specialisme in de huidige omvang behouden. En dat is nodig, aldus Schipper. `Het is een mooi en acuut vak, dat een heleboel eisen aan mensen stelt. Waar mensen van nature vrij individualistisch zijn ingesteld, wordt hier een groot beroep gedaan op samenwerking. Met goede, multidisciplinaire samenwerking bereiken we veel, vooral voor de patiënt.'

(28 september 2009/Barry van der Meer)