Gemeente Maassluis

Steunpunt Jongeren gaat werkloze jongeren op weg helpen

Hoe houden we jongeren actief en voorkomen we dat ze in de bijstand terecht komen? Deze vraag staat centraal in de Wet investeren in jongeren (WIJ) die op 1 oktober 2009 in werking treedt. De wet verplicht alle gemeenten om een aanbod te doen aan jongeren tussen de 18 tot 27 jaar die een uitkering willen aanvragen. Dit kan een baan zijn, een vorm van scholing of een combinatie van beide, afgestemd op de situatie van de jongeren. Hoe Maassluis invulling gaat geven aan deze nieuwe taak, is omschreven in het `Raadsbesluit tijdelijke regels Wet investeren in jongeren'. Voor Maassluise jongeren is hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het Steunpunt Jongeren en voor re-integratiebedrijf Dukdalf.

Het Steunpunt Jongeren, waarin onder andere het UWV, de regiogemeenten, Dukdalf en een overkoepelende onderwijsinstelling participeren, gaat actief aan de slag met jongeren die geen werk hebben of opleiding volgen. Hierbij maken zij onder andere gebuik van gegevens die de Informatiebeheer Groep aanlevert. Jongeren kunnen zichzelf ook rechtstreeks aanmelden bij het Steunpunt of bij Dukdalf. In overleg wordt bekeken hoe de jongere het beste geholpen kan worden aan een (tijdelijke) baan of een opleiding. In Maassluis ontvangen op dit moment circa 50 jongeren een bijstandsuitkering.

Wethouder Kromdijk: "Deze aanpak hanteren we niet alleen bij jongeren, maar bij iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt. En we zien dat dit werkt. In die zin sluit de WIJ heel goed aan op ons beleid. Het is belangrijk dat iedereen meedoet aan de samenleving. We moeten investeren in jongeren en hen actief houden. Op die manier is hun kans op een reguliere baan het grootst. Overigens, als het gaat om aandacht voor jongeren richten we ons niet alleen op werk en inkomen. We kijken ook naar bijvoorbeeld onderwijs, welzijn, zorg en sport. Door deze brede aanpak proberen we het verschil te maken voor jongeren."