Platform Biologica


Aart van der Linde van "Us Heit" gekozen tot Held van de Smaak 2009
Op zondagmiddag 27 september was landelijke finale van de verkiezing Helden van de Smaak, het afsluitende onderdeel van de Week van de Smaak 2009. Het decor werd gevormd door het druk bezochte Nieuw Hembrugterrein, waar het culinair-culturele festival SmaakExplosies plaatsvond. De verkiezing stond dit jaar in het teken van ´ambachtelijke streekbieren´. De juryprijs ging naar de Friese bierbrouwer Aart van der Linde van de Fryske Bierbrouwerij "Us Heit" te Bolsward. De winnaar van de publieksprijs is Toon van der Heijden van Bierbrouwerij Sint Servattumus te Schijndel.

Naast ´smaak´ beoordeelde de jury de finalisten op ambachtelijkheid, streekgebondenheid en duurzaamheid. Verder is het van belang in hoeverre de kandidaten een voorbeeld zijn voor anderen in de sector. Van der Linde werd geprezen om het streekgebonden karakter van zijn producten: hij betrekt alle grondstoffen uit de directe omgeving en heeft als enige brouwer in Nederland een eigen mouterij. Ook de verkoop vindt in de regio plaats: "Onze bieren zijn vrijwel niet buiten de Friese staatsgrenzen verkrijgbaar", aldus een trotse Van der Linde. Van der Linde gebruikt uitsluitend biologische grondstoffen en wekt daarnaast ook nog zijn eigen energie op. "Van der Linde is een echte pionier die risico´s heeft genomen en zijn bedrijf op eigen kracht heeft opgebouwd", aldus de jury.
»