Gemeente Zevenaar


25-09-2009: Zevenaar ligt op koers ondanks economische recessie

Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders van Zevenaar de tussenbalans opgemaakt van het jaar 2009 in de Periodieke uitvoeringsrapportage. Deze rapportage beschrijft de voortgang en bijsturing van de activiteiten en projecten die in de begroting voor 2009 zijn opgenomen. Ook de financiële stand van zaken komt hierin aan de orde. De gemeenteraad behandelt deze rapportage in de openbare vergadering van 21 oktober 2009. Deze begint om 19.30 uur.

Uit de rapportage blijkt dat veel activiteiten en projecten in overeenstemming met de voornemens worden uitgevoerd. Ook wordt toegelicht op welke onderdelen afwijkingen zijn ontstaan en wat daarvan de oorzaak is. Eén van de oorzaken van afwijkingen is de economische recessie. Deze heeft namelijk invloed op diverse beleidsterreinen, zoals woningbouw en bijstandsverlening.

Uit de rapportage blijkt dat het inhuren van derden beter wordt beheerst. De verwachte kosten blijven binnen de begrote bedragen. Dit wordt enerzijds veroorzaakt doordat veel vacatures in de afgelopen tijd zijn ingevuld. Anderzijds zijn de interne spelregels aangescherpt en zijn afgewogen keuzes gemaakt ten aanzien van de noodzaak tot het inhuren van personeel.

Het financiële resultaat van de rapportage bedraagt ⬠44.000 nadelig en bestaat uit mee- en tegenvallers. De belangrijkste zijn hieronder vermeld. In de oorspronkelijke begroting werd een voordelig resultaat over 2009 verwacht van ⬠944.000. Dit betekent dat het bijgestelde verwachte resultaat over 2009, dus inclusief de rapportage, ⬠900.000 voordelig is.

Meevallers
Zevenaar staat aan de vooravond van enkele zeer grote investeringen zoals de (ver)bouw van enkele schoolgebouwen en het gemeentehuis. Het later dan oorspronkelijk gepland uitvoeren van deze investeringen zorgt voor aanzienlijk lagere afschrijvings- en rentelasten in 2009. Uit de rapportage blijkt bijvoorbeeld dat er sprake is van vertraagde of uitgestelde bouw bij de scholen in de nieuwe wijken Groot Holthuizen en Reisenakker en de St. Franciscusschool.

Als aandeelhouder van Nuon en Vitens heeft de gemeente een hogere dividenduitkering ontvangen dan waarmee in de begroting rekening is gehouden.

Tegenvallers
De gemeente ontvangt van het Rijk een zogenaamde algemene uitkering. Deze uitkering is sterk afhankelijk van de uitgaven van het Rijk. Uit de rapportage blijkt dat in 2009 rekening wordt gehouden met een behoorlijke verlaging van deze uitkering.

In 2009 worden lagere opbrengsten in verband met de leges voor bouwvergunningen verwacht. Dit heeft te maken met het lagere aantal woningen dat gebouwd wordt en heeft een directe relatie met de economische recessie.

Er wordt vanuit gegaan dat het aantal uitkeringsgerechtigden in 2009 zal stijgen als gevolg van de economische recessie. Dit zorgt ervoor dat de gemeente meer uitkeringen moet verstrekken dan waarmee in de begroting rekening is gehouden.