Wageningen Universiteit en Researchcentrum
PERSBERICHT ALTERRA
Proef met duurzaam groenbeheer in Groningen: licht uit bermmaaisel
Op maandag 28 september begint in Groningen een proef om het gras van provinciale bermen te gebruiken voor energie-opwekking. Daartoe wordt het bermmaaisel samen met dierlijke mest en enkele andere materialen vergist. Bij dat proces komt biogas vrij, en blijft 'digestaat' (een potentiële meststof) over. Op die manier kunnen wegbermen duurzamer worden beheerd en zelfs energieleveranciers worden. Samen met de provincie onderzoekt Alterra, onderdeel van Wageningen UR, de duurzaamheid en haalbaarheid van dit plan.
Op dit moment verwerkt de provincie Groningen het maaisel uit haar bermen voornamelijk tot compost. Een beperkt deel wordt bestemd tot veevoer of wordt direct in de nabije omgeving op bouwland ondergewerkt. Langs de Groningse provinciale wegen groeit jaarlijks 10.000 ton aan gras en andere planten. Het beheer en de verwerking tot compost brengt kosten met zich mee. Vergisting van bermmaaisel levert milieuvoordeel op door een lagere emissie van broeikasgassen. Bij het vergistingsproces komt biogas (methaan en koolzuur) vrij, dat benut kan worden voor de opwekking van elektriciteit. Het restant van de vergisting, digestaat genoemd, kan als meststof worden gebruikt. Deze alternatieve vorm van verwerking kan bijdragen aan een duurzamere vorm van bermbeheer en lagere verwerkingskosten.
Bermmaaisel als co-vergistingsmateriaal
Het gebruik van bermmaaisel als co-vergistingsmateriaal wordt in het onderzoek vergeleken met de duurzaamheid van de toepassing van bermmaaisel als grondstof voor compostering. Alterra-onderzoeker Phillip Ehlert: "Eerder dit jaar is al bij drie wegen een proef gedaan. Daaruit bleek dat bermmaaisel inderdaad kan bijdragen aan de biogasproductie. De berekende potentiële biogasopbrengst is hoger dan die van dierlijke mest. Bovendien blijkt de kwaliteit van het aangevoerde bermmaaisel zo goed te zijn, dat het meeste maaisel geschikt is om te gebruiken als co-vergistingsmateriaal. Uit de vergisting, waarmee volgende week wordt begonnen, zal moeten blijken wat de daadwerkelijke waarde van bermmaaisel als co-vergistingsmateriaal is."
'Een schone berm geeft energie'
Een belangrijk onderdeel van het onderzoek wordt gevormd door een voorlichtingscampagne. Om het maaisel te kunnen gebruiken is het van belang dat de bermen vrij zijn van zwerfafval. Daartoe is een website gelanceerd (www.schoneberm.nl) en zijn er posters voor abri's gemaakt, onder andere met de tekst: "198 jaar het licht aan - Gronings bermgras geeft energie!" Ook is er een voorlichtingscampagne voor scholieren en een actie met scholieren.
Het resultaat van het onderzoek zal in maart 2010 gepresenteerd worden. Ook voor andere provincies en wegbeheerders kunnen de resultaten belangrijk zijn.