PH.Nieuwsbrief 363: 'Laatste wens' wint eerste prijs
Wekelijkse nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht
LAATSTE WENS WINT EERSTE PRIJS
De Stichting Ambulancewens heeft met haar project De Laatste Wens de zorginnovatieprijs 2009 gewonnen. De prijs bestond uit 1. de eeuwige roem 2. een prachtig bronzen beeldje en 3. een bedrag van 25.000 euro te besteden binnen het project. De Stichting Voorzorg-Utrecht had de prijs ingesteld ter gelegenheid van haar derde lustrum. De prijsuitreiking vond plaats op donderdag 24 september in het Slot Zeist in aanwezigheid meer dan honderd betrokkenen. Ondergetekende fungeerde als jury voorzitter. De genoemde stichting vervult wensen van niet mobiele chronische zieken. Voor terminale patiënten is zij een apart project gestart. Wie niet mobiel en terminaal is en nog een laatste wens heeft, bijvoorbeeld nog één keer de zee zien, kan een beroep doen op de stichting. Met twee en binnenkort drie wensambulances vervullen oprichter en directeur Kees Veldboer en meer dan honderd vrijwilligers dagelijks wensen van chronische zieken en terminale patiënten. Wil je meer weten over wensambulances? Ga dan hier naar hun website.
VELE GOEDE INNOVATIES IN UTRECHT EN ELDERS
De jury van de Innovatieprijs 2009 (zie ook het bericht hierboven) selecteerde De Laatste Wens uit 52 inzendingen, alle gesubsidieerd in de afgelopen jaren door de Stichting Voorzorg-Utrecht. De Stichting beheert het vermogen van een oud Utrechts ziekenfonds dat overbleef na verkoop van de verzekerden aan een andere maatschappij. Beroemde ziekenfonds coryfeeën als Henk Anbeek (91 jaar) en Wim Snooy (75 jaar) zitten in het bestuur hebben er plezier in om zorginnovaties te ondersteunen. De jury hanteerde bij haar selectie van de zes genomineerden diverse criteria zoals: 1. Is het project inmiddels gestart? 2. Is het landelijk gezien ook innovatief of alleen plaatselijk? 3. Blijft de innovatie voortbestaan als de subsidiëring is afgelopen? Is er vooraf een behoefte onderzoek gedaan onder patiënten? Is het project geëvalueerd en bijgesteld? Zes initiatieven voldeden uitstekend aan deze criteria, waaronder De Laatste Wens. De vijf andere projecten waren 1. Ikhebdat van Erfo-centrum, een interactieve website voor kinderen met een zeldzame chronische aandoening (tweede prijs) 2. De hockey elftallen voor kinderen met een verstandelijke beperking en voor kinderen met een lichamelijke beperking (derde prijs). Deze twee elftallen draaien bij de Utrechtse hockeyclub Kampong. 3. De Pallieterburght van Stichting Pallieter, een soort intensive care afdeling buiten het ziekenhuis voor ernstig zieke kinderen uit de Rijnmond 4. De cursus Kenjedienog van Cliëntenvereniging Onderling Sterk die zelfstandig wonende mensen met een beperking leert om kennis te maken met buren en andere buurtbewoners 5. Het project Zorg en diversiteit van Arkin, dat allochtone en autochtone zieke jongeren met elkaar in contact brengt. Nieuwsbrieflezer, bezoek de websites van deze projecten via google en verheug je met mij over het grote aantal goede innovaties dat in de Nederlandse zorg plaats vindt.
DUITSE EN NEDERLANDSE FUNCTIONELE BEKOSTIGING VERGELEKEN
De functionele bekostiging van diabeteszorg in Nederland verschilt aanzienlijk van die in Duitsland. Hier wordt gewerkt met een keten-DBC. Duitsland heeft alleen een aparte betaling voor de kosten van samenwerking en laat de betaling van verrichtingen zoals die was. Beide betaalmethoden boeken aanmerkelijke successen. Maar welke methode is nu de beste? Antwoorden op deze vraag komen naar voren tijdens het negende congres van het International Network of Integrated Care dat plaatsvindt op 5 en 6 november te Wenen. Wil jij je ook laten inspireren door buitenlandse voorbeelden? Klik dan hier en schrijf je in voor dit congres over recente Europese ontwikkelingen in de ketenzorg.
SPREKERS GEZOCHT VOOR CONGRES OVER GEZONDHEIDSONDERWIJS
Op 16 maart 2010 vindt het derde congres plaats over Recente Ontwikkelingen in gezondheidsonderwijs en hulpverlening binnen middelbare scholen en middelbaar beroepsonderwijs. Wij komen bijeen op een middelbare school in Rotterdam en zoeken nog sprekers die pleniar of in een workshop willen vertellen over een recente ontwikkeling in hun school, GGD, Centrum voor Jeugd en Gezin, beleidsinstantie, zorgverzekeraar. ministerie of onderzoeksinstituut. Is bijvoorbeeld in de afgelopen twaalf maanden jouw lessenpakket veranderd en is er meer ruimte gemaakt voor gezondheidslessen? Verkoopt jouw kantine voortaan vooral gezond voedsel? Hebben jullie het alcoholgebruik onder de zestien jaar weten terug te dringen? Doe jouw gemeente meer aan vroegtijdige preventie van ziekteverzuim onder scholieren? Heb jij recentelijk een onderzoek uitgevoerd naar gezondheid en gezonde leefstijlen van de schooljeugd? Wil jij jouw kennis delen met velen anderen die de school prestaties willen verbeteren dankzij gezondheidsonderwijs en vroegtijdige hulpverlening? Meld je aan spreker in een workshop of tijdens het plenaire deel. Stuur een mail naar congres organisator Inge Kuurman op I.P.Kuurman@umcutrecht.nl
MAAK VAN KETENZORG EEN BUSINESS CASE (AFLEVERING 1)
Indien minister Klink zijn voornemen voor functionele bekostiging van ketenzorg aan patiënten met diabetes, COPD, te hoge bloeddruk en hartfalen had laten onderbouwen door een business case, had hij de harde kritiek van het Centraal Planbureau ontlopen. Deze conclusie trokken deelnemers aan de Masterclass Disease Management op woensdag 23 september. Zij deden dat na vier uur college van ondergetekende en Juliusdocent dr. Henk van der Steeg over theorie en praktijk van business cases voor disease management programma's in Nederland, Engeland, USA en Duitsland. In het college gingen wij in op het begrip business case in de literatuur, de termen return on investment (ROI) en per member per month costs (PMPM costs) en op de terugverdien-termijn van de aanloopkosten. De reacties op dit nieuw ontworpen college waren zo positief dat ik in deze en volgende Nieuwsbrieven een paar highlights behandel. Ik zou er een boek over kunnen schrijven, maar dat is waarschijnlijk al verouderd als het uitkomt. Want er verschijnen tegenwoordig veel nieuwe concepten om financiële gevolgen van zorginnovaties te benoemen. Laat ik beginnen met het omschrijven van het begrip business case. Dat omschrijf ik in mijn colleges als een overzicht over de komende vier tot zes jaar van de te verwachten ontwikkeling in zorggebruik bij ongewijzigd beleid respectievelijk bij toepassing van een zorginnovatie. De elementen van de innovatie worden beschreven, hun selectie toegelicht en hun meerwaarde beargumenteerd. Bij het beschrijven van het zorggebruik gaat het niet alleen om de volumina maar ook om het aantal patiënten, de professionele kwaliteit, de patiëntervaringen, de doorstroomsnelheid, de in- en uitgaande geldstromen die het zorggebruik veroorzaak, de kosten per maand per deelnemer aan de innovatie als ook over de terugverdientijd van de aanloopkosten . Is een business case hetzelfde als een business plan en een projectplan? Waartoe dient zo'n business case? Hierover gaat aflevering 2 in de volgende nieuwsbrief. Tot zover dit bericht. Op dinsdag 12 januari 2010 start de derde masterclass Disease Management van 13 colleges, alle op dinsdagen van 15.00-19.00 uur in het UMC Utrecht. De onderwijsdoelen van de masterclass zijn kennisontwikkeling, inzicht verwerven in ontwikkelingen in ons gezondheidszorgsysteem, specifiek van het 'deelsysteem' chronische zorg, versterken van de academische, kritische denkwijze, het aanleren van kennis en kunde op het gebied van conflicthantering, onderhandelen en leiderschap, zorgen voor verbreding en verdieping van het netwerk met collega's. Ook de hier besproken business case aanpak komt gedurende een van de middagen aan bod. Wil jij deelnemen aan deze Masterclass? Klik dan hier en schrijf je in.
MARKTWERKING TUSSEN ENGELSE ZIEKENHUIZEN WERKT, WANT....
De ligduur van Engelse ziekenhuizen daalde in de afgelopen jaren en de groei van het aantal dagopnamen steeg dankzij de invoering van DBC's. Dit betekent dat de kosten per behandelde patiënt daalde. De kwaliteit van zorg veranderde niet. Tot deze conclusies komt een team van Engelse, Schotse en Australische onderzoeker in de British Medical Journal van twee weken terug. Het team vergeleek de kosten per opgenomen patiënt in Engeland met die per opgenomen Schotse patiënt. Het deed dat over de periode 2002 - 2006. In die jaren kende Engeland wel een betaling per diagnose behandelings combinatie en Schotland niet. Het team corrigeerde voor verschillen in zorgzwaarte, leeftijd en geslacht. Maar ook dan blijken de ontwikkelingen in Engeland economisch gunstiger dan in Schotland. Tot zover dit bericht. Wat kan Nederland leren van deze uitkomst? Ten eerste kent Engeland geen prijsconcurrentie maar alleen concurrentie op kwaliteit. Elk ziekenhuis krijgt dezelfde prijs voor een DBC. Die vaste prijs leidt ertoe dat ziekenhuizen, aldus de onderzoekers, geen tijd kwijt zijn aan prijsonderhandelingen en een grotere zekerheid hebben dat zij die prijs ook in de latere jaren ontvangen. Ziekenhuizen ervaren een grotere prikkel om doelmatig te werken dan bij prijsconcurrentie. Van mijn kant de vraag aan jou, Nieuwsbrieflezer, of dit argument ook voor Nederland zou opgaan. Ten tweede valt op dat Nederland een eigen DBC en binnenkort DOT systeem heeft hanteert en daarmee uit de pas loopt met andere Europese landen zoals Engeland en Duitsland, die het originele Amerikaanse Diagnosis Related Group (DRG)-systeem gebruiken. Als Nederland dat ook zou gebruiken en het zelf ontwikkelde DBC systeem overboord zou zetten, wordt internationaal vergelijken makkelijker en gaan de ontwikkelkosten van DBC's en software omlaag. Immers we kunnen dan leentjebuur spelen. Wil je het genoemde Engelse artikel zelf lezen? De gegevens zijn de volgende: Farrar S. ca., Has payment by results affected the way English hospitals provide care? Difference-in-differences analysis, BMJ, 2009, 339:b3047
VELE GROEPSAANMELDINGEN VOOR DAKLOZENCONGRES OP 3 DECEMBER
Op donderdag 3 december organiseert het Julius Centrum samen met de Gemeente Almere en de GGD Flevoland over tien jaar openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ) in Nederland. De cliënten van de OGGZ bestaan uit dak- en thuislozen en zij die dat nog net niet zijn. Er komen plenaire inleiders uit Duitsland, Noorwegen en Engeland. In vele workshops komen specifieke aspecten van de OGGZ aan de orde met als gemeenschappelijke vragen: Wat ging goed in de OGGZ? Wat kan beter? Dankzij de steun van Almere en de genoemde GGD bedraagt de entree voor dit congres 50 euro. Dat leidt er toe dat GGD'en en instellingen voor verslavingszorg zich met gehele teams aanmelden en het de over te dragen congres-kennis gebruiken als input voor eigen beleidsvorming. Aan het congres kunnen maximaal 300 deelnemers meedoen. We zitten op dit moment (tien weken vòòr 3 december) op 150 deelnemers en krijgen 15 tot 20 aanmeldingen per week binnen. En natuurlijk hopen we op nog meer groepsaanmeldingen. Wil jij je kennis opfrissen over OGGZ in Nederland en daarbuiten? Klik dan hier
MASTERCLASS SPOEDZORG 9 - 12 MAART 2010 IN LONDEN: SCHRIJF JE IN!
Voor maximaal 40 leidinggevenden en ervaren professionals organiseert het Julius Centrum van 9 - 12 maart 2010 in Londen een Masterclass over de Engelse Spoedzorg. Wij organiseren de Masterclass samen met The King's Fund Centre gelegen in het centrum van Londen nabij Oxford Circus en Regent Street. Dit centrum neemt in de UK een vooraanstaande positie in met betrekking tot onderwijs over en onderzoek naar innovaties in de zorg. De lezingen vinden plaats op het King's Fund Centre. Zij gaan onder meer over:
Opschaling bij rampen; De telefonische spoedhulp (NHS-Direct); Het meten van kwaliteit bij SEH's, Ambulancezorg en Huisartsenposten; Het inkopen van spoedzorg door financiële autoriteiten; Het spoedzorgbeleid en de financiële crisis.
De excursies vinden plaats in Londen en omgeving. Bestemmingen zijn: SEH's van grote ziekenhuizen, Walk-in centres voor huisartsenzorg overdag, De meldkamer ambulancezorg voor heel Londen met 10 miljoen inwoners, een stroke centre voor mensen met een CVA en behoefte aan snelle trombolyse, de crisisdiensten voor acute psychiatrie en de London trauma helicopter service. De site-visits vinden plaats in groepjes van 8 tot 10 personen op de donderdag. Je kunt aan maximaal 3 site-visits deelnemen. We richten het programma zo in dat je je eigen traject - bijvoorbeeld ambulancezorg georiënteerd - kunt samenstellen. Huisvesting vindt plaats in een hotel - op loopafstand van het King's Fund Centre - dat vroeger een verpleegstersflat was. De prijs van deze masterclass zal ongeveer ¤1525,- bedragen (inclusief vlucht en hotel). Wil je naar deze internationale Masterclass? Mail dan naar Clarine Sies, coördinator nascholing Public Health via c.p.sies@umcutrecht.nl.
MASTERCLASS GEZONDHEIDSRECHT START 5 JANUARI 2010
Jij, nieuwsbrieflezer, komt als hulpverlener of als manager, zowel in de somatisch gerichte gezondheidszorg als in de geestelijke gezondheidszorg, dagelijks in contact met patiëntenwetgeving zoals de WGBO en beroepenwetgeving zoals de wet BIG, met wet- en regelgeving rond de kwaliteit van zorg of met regels en rechtszaken over je aansprakelijkheid als hulpverlener. Sommige wetten zoals de Wet klachtrecht, de Kwaliteitswet en de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen en de regels voor curatele en mentorschap ben je in de praktijk wellicht reeds tegenkomen, afhankelijk van je werkterrein. Voor zover de actualiteit of nieuwe ontwikkelingen dat vereisen spelen de inleiders hierop in. Dat geldt in elk geval voor belangrijke wetsontwerpen zoals de Wet cliëntenrechten zorg (WCZ) die een vijftal wetten zal gaan vervangen of aanvullen; daarbij zal bijvoorbeeld aandacht worden besteed aan de juridische aspecten van nieuwe zorgvormen als ketenzorg (wie is hoofdbehandelaar, wie eindverantwoordelijke). En ook zal er aandacht zijn voor de beoogde opvolgers van de Wet BOPZ, de wetsontwerpen van de Wet verplichte GGZ en van de Wet zorg en dwang psychogeriatrische patiënten en verstandelijk gehandicapten. Wil jij je juridische kennis bijspijkeren? Heb je een juridische blinde vlek als zorgprofessional? Klik dan hier en schrijf je in.
HERSTEL: ACUTE VERLOSKUNDE IS NU OOK WEER NIET ZO SLECHT
In de Nieuwsbrief van vorige week stond het bericht dat dagelijks twee pasgeborenen overlijden door een slechte organisatie van de acute verloskundige zorg buiten kantoortijd. De inleider die dit inbracht tijdens een workshop op het congres spoedzorg van 18 september heeft zich vergist. Het aantal van twee per dag zou neerkomen op 730 per jaar. Dat aantal ligt aanzienlijk lager.
VERANTWOORDING
Hierbij ontving je de wekelijkse Nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health. Wil je meer weten over een bericht? Neem dan contact op via PH.Nieuwsbrief@planet.nl Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan via www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/aanmelding_web.htm en af via http://www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/afmelding_blaster_1.htm. Omdat we nog bezig zijn met de automatisering van de PH.Nieuwsbrief kan het twee weken duren voordat de aan-en afmelding verwerkt is. Door alle hedendaagse beveiligingen is het mogelijk, dat bovenstaande links niet werken. Ga in dat geval voor het aan- en afmelden naar de website www.integratedcare.nl Als het doormailen naar b.v. een collega niet lukt, verwijder dan het laatste deel van deze nieuwsbrief vanaf verantwoording en probeer het nog eens.
De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan op de internetsite www.integratedcare.nl
Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.integratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.
Opsteller van deze nieuwsbrief is:
Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel: 088 755 9356