Ingezonden persbericht

Stichting Huis van Erasmus

Special over Seeds of Change Festival 2009

Zondag, 27 september 2009, wordt het tweede "Seeds of Change Festival" gehouden. Met dit jaarlijkse Rotterdamse interculturele evenement wordt de internationale Vredesweek afgesloten. De dag staat in het teken van vrede, geweld(loosheid), milieu, respect, tolerantie en rechtvaardigheid. Het thema van de vredesweek: "Naar een klimaat van vrede" wordt deze dag verbonden aan het Earth Charter. Dit "Handvest van de Aarde" biedt concrete handvatten om idealen van vreedzaamheid en duurzaamheid om te zetten naar de praktijk van het dagelijks leven.

Om 13.00 uur gaat het festival van start op het nieuwe Stadspodium op het Grotekerkplein in Rotterdam-centrum met een eerste optreden van Joseph Bangura.

Rond 13.15 uur heet de voorzitter van Huis van Erasmus, Hendrik Verweel, de aanwezigen welkom en geeft vervolgens het woord aan Jan Pronk, IKV-voorzitter en voormalig VN-vertegenwoordiger.

In deze extra nieuwsbrief van Huis van Erasmus vindt u beschrijvingen van de diverse programmaonderdelen op de verschillende locaties:
* Stadspodium
* Grotekerkplein
* Laurenskerk
* Gebouw De Heuvel

Het festival is vrij toegankelijk. Meer informatie op www#seedsofchangefestival#nl; stuurt u s.v.p. deze nieuwsbrief door naar andere belangstellenden.

Laat je tijdens het Seeds of Change Festival inspireren en laat je ideeën ontkiemen als 'seeds of change'!

STADSPODIUM

Het podiumprogramma is samengesteld door Oscar van Dillen, docent conservatorium en componist. De presentatie is in handen van Matthis Bout.

13.00-13.15: Joseph Bangura (zie foto)

13.15-13.30: Opening door Jan Pronk, IKV-voorzitter en voormalig VN-vertegenwoordiger

13.30-14.00: Joseph Bangura (zie foto)

14.15-14.30: Vredesdichter Manuel Kneepkens

14.30-15.00: Prijsuitreiking Kindervredesvlag en optreden Kinderrappers

15.00-15.30: Eric Vloeimans en Merima Kljuco

15.45-16.00: Vredesdichter Juan Heinsohn

16.00-16.45: Charanga 214: een 12-koppige swingende, Cubaanse band

17.00-17.15: Pauze i.v.m. "Op reis met Erasmus en Rumi" (zie onder Laurenskerk)

17.15-17.30: Joany Muskiet zingt "Rotterdam ik hou van jou"

LAURENSKERK

Doorlopend: expositie Aarde InZicht plus vertoning van diverse vredesdocumentaires

13.30-15.00: ToolBOX: rondleiding langs multimediale installaties door leerlingen Albeda College

15.00-16.30: Debat over (on)veiligheid en geweld(loosheid) in Rotterdam, o.l.v. Ilona Eichhorn en Sander de Kramer, met allerlei deelnemers uit de politiek en diverse maatschappelijke organisaties

16.30-17.15: "Op reis met Erasmus en Rumi" door Interact Theatre Company

GROTEKERKPLEIN

Centraal op het plein staan de kramen van Huis van Erasmus en IKV Pax Christi opgesteld. Hier kunt u terecht voor algemene informatie over het festival!

13.00-17.30: Millennium Challenges: Het spel over de Millenniumdoelen: acht afspraken voor een betere wereld.
In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen internationale afspraken gemaakt: vóór 2015 moeten armoede, ziekte en honger ver teruggedrongen zijn. Dit is vertaald in acht concrete doelen: de millenniumdoelen:

1. Minder armoede
2. Alle kinderen naar school
3. Mannen en vrouwen gelijk
4. Minder kindersterfte
5. Gezonde moeders
6. Minder dodelijke ziektes
7. Schoon drinkwater
8. Eerlijke handel en medicijnen

13.00-18.00: Informatiemarkt met kramen van o.a.: Dialoog Academie, HUB Rotterdam, Humanistisch Vormingsonderwijs, Museum voor Vrede en Geweldloosheid, Palestina Comité, Phuntsok Chö Ling, Pleegzorg Rotterdam, RADAR, Rotterdamse Jongerenraad, Sawini Tassen, Stichting Deugdenproject Nederland, UNOY Peacebuilders, Vriendenkring Sekem, Welkom in Rotterdam, Wereld Mars Vrede en Geweldloosheid, Wereldvredesvlam, Wereldwinkel

13.30-17.30: Kinderprogramma in de grote tent:

* Workshop knutselen en zingen over vuisten en vrede

* Vredesrap maken o.l.v. een professionele rapper

* Aarde InZicht: Seeds of Change kunstwerkjes maken

14.00-16.00: Dusky de ballonnenman maakt de meest fantastische ballonen voor de kinderen!

GEBOUW DE HEUVEL

In de filmzaal wordt een doorlopend filmprogramma aangeboden:
* Kom in actie met het Earth Charter!
*
* Reportage Geweldig Charlois:

Geweldig Charlois is een interactieve bewustwordingscampagne voor schoolgaande jongeren tussen de 12 en 17 jaar, met als doel het terugdringen van geweld onder jongeren. Binnen deze campagne gaan jongeren tijdens een speciaal ontwikkeld lesprogramma zelf actief aan de slag met geweld: wat is geweld precies, wat is mijn rol en wie zijn de slachtoffers? Gecoacht door professionals maakten jongeren in de Deelgemeente Charlois kort films van 1 minuut over geweld. De jongeren bedachten zelf een filmscript, gingen op reportage en discussieerden op school na over het resultaat.
Geweldig Charlois is gefinancierd door de Deelgemeente Charlois en YourWorld.

Erasmushuis

Het publiekscentrum met informatie over Erasmus is de gehele middag geopend.
De ingang bevindt zich aan de zijkant van gebouw De Heuvel.

STRAATTAFELDINER

Rotterdamse "helden" krijgen een diner aangeboden, waaronder deelnemers aan het project "Proud to be 2009".

Een onvergetelijke maaltijd met verhalenvertellers en muziek!

(Het Straattafeldiner is alleen toegankelijk voor genodigden).

ORGANISATIE, SUBSIDIEGEVERS EN SPONSORS

Het Seeds of Change Festival 2009 wordt georganiseerd door de stichting Huis van Erasmus en vredesorganisatie IKV Pax Christi, i.s.m. Stichting Wensenwerk.

Het festival is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van NCDO, Rotterdam Festivals, Rabobank Rotterdam, St. Bevordering van Volkskracht, St. Elise Mathilde Fonds, Kosmopolis Rotterdam, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, St. Dr. W.A. Visser 't Hooft en Gemeente Rotterdam.

OVER HUIS VAN ERASMUS

Huis van Erasmus heeft geen fysieke locatie maar functioneert als een "virtuele organisatie". Om haar doelstellingen te bereiken zoekt Huis van Erasmus samenwerking met bestaande organisaties en partijen op het gebied van vredesvraagstukken en Erasmus. Huis van Erasmus wil tevens bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Rotterdam Vredesstad: de stad die zich na het gruwelijke bombardement in 1940 met alle kracht heeft ingezet voor wederopbouw, niet alleen van gebouwen maar ook voor het herstel van menselijkheid en geloof in de toekomst.

De stichting Huis van Erasmus is opgericht in maart 2005 te Rotterdam als een initiatief van het Humanistisch Vredesberaad en Pais. De stichting is lid van Rotterdam Vredesstad, het Platform Vredescultuur en de Humanistische Alliantie en is partner van People Building Peace Nederland en onderschrijft de uitgangspunten van het Earth Charter.

Voor de uitvoering van haar activiteiten is de stichting afhankelijk van subsidies en giften. Zie www.huisvanerasmus.nl voor meer informatie.

De redactie is niet verantwoordelijk voor de volledigheid en/of juistheid van de aangeleverde kopij en behoudt zich het recht voor om niet alle aangeleverde informatie te hoeven plaatsen.