Vlaamse burgerraadpleging rond klimaatsverandering
27/09/2009 09:03
IST - Instituut Samenleving & Technologie
Gisteren, 26 september kwamen in 38 landen over heel de wereld gewone burgers samen om hun visie op de klimaatproblemen naar voor te brengen en na te denken over hoe een klimaatakkoord voor de toekomst eruit moet zien. Dit is de allereerste wereldwijde burgerraadpleging ooit. In ons land organiseert het Instituut Samenleving en Technologie de Vlaamse burgerconsultatie in het Vlaams Parlement.
92 op 100 deelnemers aan de Vlaams burgerconventie over klimaat vinden dat er dringend een nieuw klimaatsakkoord moet komen in Kopenhagen en dat de uitstoot van broeikasgassen met 25 tot 40% of meer zou moeten verminderen
In het Vlaams Parlement begon de Vlaamse burgerconventie met een boodschap van Professor Jean-Pascal van Ypersele, vice-voorzitter van het IPCC (het Intergovernmental Panel on Climate Change )van de Verenigde Naties en ambassadeur van het project. Hij benadrukte dat België een grote uitdaging te wachten staat aangezien de Belgische uitstoot van broeikasgassen 10 keer hoger ligt dan wat de natuurlijke systemen kunnen absorberen. "De wetenschap biedt ons informatie, maar het is aan de politici en de burgers om keuzes te maken. De toekomst van de aarde ligt in uw handen vandaag! Na de wetenschap is nu de burger aan het woord."
Na deze bemoedigende woorden gingen een 100-tal Vlamingen aan de slag. Jean, een 72-jarige gepensioneerd opvoeder uit Oostende maakt zich ernstig zorgen over ons klimaat; "sommige kinderen weten niet eens meer wat sneeuw is. Als burger kunnen we mischien zelf niet zoveel doen, maar dit soort initiatieven geeft me hoop. Het beleid zou veel vaker dit soort burgerparticipatie moeten organiseren en niet enkel over onderwerpen zoals het klimaat."
Ilse, een studente van 19 jaar, twijfelt eerder aan de mogelijke invloed van de mening van de burger op het beleid, "maar de wereldwijde omvang van deze burgerconsultatie is nooit eerder gezien en dat kan toch niemand zomaar naast zich neerleggen!"
Dat er nood is aan een dag zoals vandaag, bewijst de bezorgdheid van de Vlaming; 92 op 100 van de aanwezige Vlamingen maakt zich zorgen over de klimaatverandering en vinden dat er dringend een wereldwijd klimaatakkoord dient te komen.De grote meerderheid is het er ook over eens dat er sancties dienen opgelegd te worden aan landen die hun toezeggingen in verband met een nieuw klimaatakkoord niet nakomen. Éen deelnemer vindt zelfs dat stoppen met vervuilen vergelijkbaar is met stoppen met roken: "er is begeleiding nodig om hervallen te vermijden."
Ook over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de industrielanden is grote consensus; die zou met 25 tot 40% of meer moeten teruggebracht worden. Voor de ontwikkelingslanden zou eerder de toename van de emissies moeten gereduceerd worden. "Hoe meer welvaart, hoe meer de landen hun uitstoot moeten verminderen." is een veelgehoorde uitspraak. "Men kan het niet maken om arme landen geen stijging in emissie toe te zeggen terwijl rijke landen hun huidige emissie mogen behouden, waardoor we ze eigenlijk verhinderen om onze welvaartstatus te bereiken"
Wat het financiële plaatje betreft vindt de grote meerderheid van de deelnemers dat er wereldwijd een financieel systeem moet worden ingesteld om aan de middelen te komen die de ontwikkelingslanden nodig hebben om de klimaatveranderingen te beperken en zich aan te passen aan een nieuw klimaatakkoord. Ook de prijs van fossiele brandstoffen moet verhoogd worden.
Na de vragenrondes werden door de burgers ook aanbevelingen geformuleerd:
- stimuleer duurzame consumptie
- organiseer concrete projecten om wereldwijd CO2 uitstoot te verlagen
Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement nam aan het einde van de dag het eindrapport in ontvangst." Ik zie deze dag als één van de hoogdagen van de burgerparticipatie. We zijn als Vlaams Parlement samen met het Instituut Samenleving en Technologie heel fier dat de burger gehoord wordt en een stem krijgt op de klimaatconferentie. In het Vlaams Parlement zullen de resultaten behandeld worden in de commissie Milieu en Mobiliteit."
De resultaten van alle deelnemende landen, filmpjes en foto's vindt u op www.wwviews.org
Voor extra informatie, vragen en contact met de organisatoren kunt u terecht bij
Willy Weyns, willy.weyns@vlaamsparlement.be tel: 02 552 40 52 of 0495 59 85 25
of met Lieve Van Damme, lieve.vandamme@vlaamsparlement.be tel: 02 552 40 49 of 0478 58 60 32
Op ons mediaplatform vindt u vrij te gebruiken videomateriaal, foto's en audio-interviews: http://teknologiraad.surfoffice.eu/ (username=wwvpress, paswoord 269pressDown)
Update info volgt op www.samenlevingentechnologie.be
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel