Ingezonden persbericht


WIC Nieuwsbriefvoor wijnprofessionals

Verkiezing Wijn van het Jaar

Persbericht

Amsterdam, 2009-06-16

Voor de 21e keer kunnen alle wijnimporteurs in Nederland en België en producenten hun mooiste en beste witte, rode, mousserende, Champagne en zoete wijnen ter beoordeling insturen voor de verkiezing van de Wijnen van het Jaar. Hiermee maken de wijnen kans op de prijzen in de diverse categorieën. Het Proefschrift Wijnconcours is sinds 1989 de belangrijkste, onafhankelijke wijnverkiezing in Nederland en België.

Onafhankelijk en betrouwbaar

Het Proefschrift Wijnconcours is er om de consument en professionals onafhankelijke en betrouwbare voorlichting te geven. Voorlichting over de laatste ontwikkelingen in de wijnwereld, informatie over de best betaalbare wijnen afkomstig uit alle bekende wijnlanden. Overkoepelend orgaan Koninklijk Horeca Nederland (sector restaurants) en de restaurantorganisaties Alliance Gastronomique, Jeunes Restaurateurs d'Europe Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Relais Restaurants onderstrepen door hun officiële partnerschap de betekenis van deze verkiezing.

Deelnemen


Deelname aan de verkiezing van de Wijnen van het Jaar staat open voor iedere importeur, groothandel, slijter, wijnspeciaalzaak, delicatessenwinkel en supermarkt in Nederland en België en producenten in het buitenland (mits hun wijnen in de Benelux via een importeur verkrijgbaar zijn).

Het reglement en inschrijfformulier kunnen via info@thewinesite.nl worden opgevraagd.

De deadline voor het invullen van het inschrijfformulier en insturen van de wijnen is 6 juli 2009.

Goud en platina

Het Proefschrift Wijnconcours kent drie hoofdcategorieën. Categorie 1 is voor de wijnen verkrijgbaar in de Supermarkt en Slijterijketen. In Categorie 2 worden wijnen ingestuurd die verkrijgbaar zijn in/via de Wijnspeciaalzaak en Slijterij. Categorie 3 is bestemd voor wijnen die enerzijds in kleine hoeveelheden geproduceerd worden, en/of in beperkte mate op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, de zogenoemde categorie Boutiquewijnen.

Alle drie de hoofdcategorieën zijn vervolgens onderverdeeld in prijscategorieën variërend van 5 tot 30 euro. In iedere prijscategorie wordt door de Grand Jury een Wijn van het Jaar (gouden medaille) gekozen (bij voldoende inzendingen én kwaliteit). Per hoofdcategorie wordt tevens door de Grand Jury een Overall Wijn van het Jaar (platina medaille) gekozen.

Extra prijzen

Traditiegetrouw worden op de dag dat de Publieksproeverij plaatsvindt (zondag 27 september 2009) extra prijzen gekozen. Een delegatie sommeliers die lid zijn van het Forum Gastronomicum en/of het Nederlands Gilde van Sommeliers kiest de best gastronomisch inzetbare witte en rode wijn (Prix du Sommelier). Een delegatie van de Nederlandse pers kiest voor hun lezers de Persprijs. Tevens is er een rol weggelegd voor de bezoekers van het Proefschrift Wijnconcours. Zij kiezen uit alle wijnen die op de proeftafels staan hun favoriete wijn die bekroond wordt met de titel Publieksprijs.

Publieksproeverij

De grote publieksproeverij vindt voorafgaand aan de Nationale Wijnweek plaats op zondag 27 september 2009 in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam. Deze dag komen honderden aficionado's en professionals samen om de meer dan 200 finalewijnen te proeven en om getuige te zijn van de huldiging van de winnaars. Het Proefschrift Wijnconcours (sinds 1989) beleeft dit jaar zijn 21e editie: traditioneel staan er bijzondere proeverijen en gastronomische sessies met topchefs en sommeliers op het programma ter omlijsting de 21ste editie.

JAARGIDS WIJN

Na drie succesvolle voorgaande edities van de JAARGIDS WIJN (meer dan 25.000 verkochte exemplaren per uitgave) worden alle finale- en winnende wijnen uitvoerig in deze glossy wijngids omschreven. JAARGIDS WIJN 2010 is een productie en speciale uitgave van het wijnmagazine Proefschrift en is vanaf half november 2009 in grote aantallen bij diverse (boek)winkels verkrijgbaar.

Organisatie

The Wine & Food Association is uitgever van de Nederlandse editie van de befaamde internationale restaurant- en hotelgids GaultMillau, het wijnmagazine Proefschrift, De ProefKrant en het glossy naslagwerk met de allerbeste wijnen: JAARGIDS WIJN. Daarnaast is de organisatie verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van Wine Professional in de Amsterdam RAI. Dit is de meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van kwaliteitswijnen & fine food in de Benelux. Tevens is The Wine & Food Association organisator van diverse toonaangevende competities, (regionale) evenementen, proeverijen en bijeenkomsten, al dan niet in samenwerking met buitenlandse producenten of in opdracht/ uitnodiging van het (inter)nationale bedrijfsleven. Meer informatie: www.thewinesite.nl

Noot redactie/ niet bestemd voor publicatie:

Voor meer informatie en/of inlichtingen kunt u contact opnemen met:

The Wine & Food Association
Contactpersoon: Kyra van Lissum (coördinator proeverijen en wedstrijden) Winkeldijk 12 A
1391 HL Abcoude
G 06 - 4222 9053
T 020 - 625 12 98
@ info@thewinesite.nl

Wijninformatiecentrum | Stadhoudersplantsoen 12 | Postbus 29739 | 2502 LS Den Haag T 070 370 83 47 | F 070 370 84 08 | E wic@wijninfo.nl | I www.wijninfo.nl | I-mode i.wijn.nl