Groot draagvlak in Nederland voor ambitieus klimaatbeleid
26/09/2009 21:03
Rathenau Instituut
Den Haag, 26-9-09; 20.48 UUR P.M.
PERSBERICHT RATHENAU INSTITUUT
Wereldwijd burgerforum World Wide Views on Global Warming
Groot draagvlak in Nederland voor ambitieus klimaatbeleid
Nederlanders vinden het erg belangrijk dat er in december een klimaatakkoord wordt gesloten in Kopenhagen. Maar liefst 92 procent van de van de Nederlandse deelnemers aan het wereldwijde burgerforum World Wide Views on Global Warming geeft aan dat zo'n akkoord 'dringend nodig' is. Ook is er ruime steun voor een ambitieus klimaatbeleid.
(26/9/2009 - Den Haag) Simultaan met burgerfora in 37 andere landen, boog vandaag een Nederlands forum van bijna 100 mensen zich over een aantal fundamentele vragen rond klimaatbeleid. Het initiatief tot deze burgerraadpleging komt van het Deense technologie-instituut Teknologir(a0)det. Zusterorganisatie Rathenau Instituut organiseerde het Nederlandse deel. Het is de bedoeling dat de resultaten van deze grootste mondiale bevraging van burgers ooit meegenomen worden door de klimaatdelegaties die eind dit jaar onderhandelen in Kopenhagen.
Van de Nederlandse deelnemers aan het burgerforum mogen die onderhandelingen tot een streng akkoord leiden. Zo vindt 18 procent dat de beperking van de CO2 uitstoot voor rijke landen op korte termijn meer dan 40 procent moet bedragen. Maar liefst 70 procent van de deelnemers vindt dat de uitstoot van broeikasgassen in rijke landen met 25 tot 40 procent omlaag moet.
Frans Brom, hoofd Technology Assesment van het Rathenau Instituut, verklaart het hoge ambitieniveau uit het feit dat de deelnemers vooraf goed geïnformeerd zijn: "Mijn eerste indruk is dat het hoge percentage mensen dat een klimaatakkoord dringend noemt, te verklaren valt uit het feit dat deze groep mensen zich geïnformeerd heeft op basis van de IPCC-rapporten. Dit verklaart het verschil in resultaten met wanneer je ongeïnformeerde burgers via internet of op straat vraagt naar hun mening over klimaatverandering."
De helft van de deelnemende Nederlanders vindt dat de temperatuurstijging beperkt moet blijven tot 2 graden. Ruim 40 procent wil zelfs nog verder gaan en vindt dat de temperatuur niet mag stijgen ten opzichte van het huidige niveau.
Ook is er veel steun voor het opleggen van sancties aan landen die hun verplichtingen niet nakomen en moeten ontwikkelingslanden financiële hulp krijgen om klimaatdoelen te halen en zich aan te passen aan klimaatverandering.
De helft van de burgers (50 procent) is voorstander van een verhoging van de prijs van fossiele brandstoffen in rijke landen.
In elk land zijn via stemrondes aanbevelingen geformuleerd voor de klimaattop. De aanbeveling die in Nederland de meeste stemmen kreeg, was dat klimaatvriendelijk gedrag van burgers en huishoudens moet worden gestimuleerd door het financieel aantrekkelijk maken van emissiezuinige technologie.
De resultaten en aanbevelingen van het Nederlandse burgerforum werden zaterdag aan het einde van de middag aangeboden aan de Nederlandse klimaatgezant Hugo van Meyenfeldt.
Weblinks
Actuele uitslagen en vergelijkingen tussen landen en regio's, vindt u op www.wwviews.org
Kijk voor de Nederlandse resultaten op www.rathenau.nl/klimaatforum. De website wordt regelmatig ververst met nieuwsberichten, video's en quotes.
Op zondag 27 september zijn vanaf 05.00 uur 's ochtends de wereldwijde resultaten beschikbaar op www.wwviews.org
FEITEN over World Wide Views on Global Warming
Wereldwijd denken en dicussiëren vierenveertighonderd burgers in achtendertig landen dit weekend over klimaatverandering. Doel van World Wide Views on Global Warming is de opvattingen van de burger door te laten klinken op de VN-Klimaatconferentie COP15 in Kopenhagen. De resultaten van WWViews worden aangeboden aan de Deense Minister van Milieu, Connie Hedegaard, die in december 2009 als gastvrouw optreedt voor de Klimaattop. Het initiatief komt van het Deense technologie-instituut Teknologir(a0)det. Zusterorganisatie Rathenau Instituut organiseert het Nederlandse deel en ondersteunt de Malediven financieel. Aan het Nederlandse klimaatforum doen honderd mensen mee. De deelnemers zijn willekeurig geselecteerd en hebben geen speciale kwalificaties om de vragen te beantwoorden. Wel wordt rekening gehouden met de demografische samenstelling, leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, beroep en etniciteit van de burgers.
http://www.rathenau.nl