D66

vrijdag 25 september 2009

D66 presenteert initiatiefnota medicinale cannabis

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil dat chronisch zieke patiënten, die bij de bestrijding van hun pijn veel baat hebben bij medicinale cannabis, toegang krijgen tot dit medicijn. Apotheken moeten tien soorten cannabis kunnen verstrekken voor verlichting van de pijn. Bovendien moeten die medicijnen in het basispakket komen. Van der Ham presenteerde deze plannen in een initiatiefnota samen met advocaat Wim Anker. Ook sprak hij erover in het ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland.

Uitbreiding

Op dit moment zijn er slechts drie cannabisvarianten in Nederland verkrijgbaar, maar dat aantal is lang niet toereikend voor de diverse ziekteverschijnselen van de verschillende patiënten. D66 wil het aantal varianten uitbreiden tot tien. Van der Ham: "Er zijn voldoende aanwijzingen dat medicinale cannabis werkzaam kan zijn bij ziekten als MS of HIV/Aids. Ook kan het gedeeltelijk bepaalde symptomen onderdrukken zoals pijn, misselijkheid en verminderde eetlust. Daarom is het belangrijke het aantal varianten uit te breiden, zodat veel meer patiënten het middel tot zich kunnen nemen."

Basispakket

Van der Ham schat dat zeker drieduizend mensen in Nederland baat kunnen hebben bij medicinale cannabis. Toch vergoedt slechts een enkele zorgverzekeraar het medicijn. D66 wil dat het opgenomen wordt in het basispakket. "Een zieke patiënt kan wel voor 25 euro per dag nodig hebben. Vooral mensen met lage inkomens lopen daarmee tegen een financiële drempel aan. Die moeten we wegnemen, zodat onnodig lijden zoveel mogelijk voorkomen wordt."