Gemeente Lansingerland

PERSBERICHT

Bleiswijk 25 september 2009

Gemeenteraad Lansingerland stelt 150.000 euro beschikbaar voor onderzoeken overlast HSL

Onder grote publieke belangstelling besloot de gemeenteraad van Lansingerland gisteravond direct te starten met het onderzoeken naar de geluidsoverlast van de HSL. De raad stelde daarvoor een krediet van 150.000 euro beschikbaar. Aan het begin van de vergadering legde wethouder Hans de Rijke van Verkeer en Vervoer een korte verklaring af.

De kredietaanvraag van 150.000 euro wordt gebruikt voor: "h Een onderzoek naar de geluidseffecten van de HSL "h Het feitelijk uitvoeren van een geluidmeetonderzoek "h Het verlenen van een opdracht aan een externe deskundig bureau voor het geven van advies over het in te stellen onderzoek en het begeleiden van het onderzoek "h Het houden van een informatiebijeenkomst over het toekomstig gebruik van de HSL. Deze bijeenkomst vindt plaats op 16 november 2009
"h Het verrichten van archiefonderzoek naar de gang van zaken in het verleden bij de drie voormalige gemeenten Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. Onderzocht wordt welke afspraken er zijn gemaakt en welke toezeggingen het Rijk heeft gedaan "h Het opstarten van een bronnenonderzoek naar de geluidseffecten van de hogesnelheidstreinen op de volksgezondheid.

Geen goederenvervoer
De raad besloot verder dat de gemeente Lansingerland de minister van Verkeer en Waterstaat schriftelijk op de hoogte brengt van haar standpunt dat er geen goederenvervoer over de HSL mag plaatsvinden. Daarnaast wordt de Stichting Stop Geluidhinder HSL bij genoemde onderzoeken betrokken. Wethouder Hans de Rijke zegde de gemeenteraad ook toe dat hij de nodige inspanningen zou leveren om het rijden tijdens de nachtelijk uren te reduceren, omdat dat tot veel klachten leidt.

Samenwerking andere gemeenten
De raad drong verder aan op samenwerking met andere gemeenten. De wethouder vertelde dat er inmiddels overleg is geweest met de gemeenten Zoetermeer en Rotterdam Hilligersberg-Schiebroek. Er wordt ook samenwerking gezocht met andere HSL-gemeenten.

Verklaring
Wethouder De Rijke zei in zijn verklaring aan de gemeenteraad onder meer dat de "eensgezindheid van het college en de raad een krachtige basis biedt om op te komen voor de belangen van onze inwoners." Hij sprak zijn waardering uit voor de inzet van het Actie Comité Stop Herrie HSL. Tijdens de raadsvergadering van gisteravond toonden door hun oproep weer heel veel mensen hun betrokkenheid. "We zijn blij zulke betrokken en actieve inwoners te hebben." De Rijke benadrukte dat de gemeente kritisch blijft kijken hoe minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat met de resultaten van zijn onderzoek omgaat en wat dit voor de inwoners van Lansingerland betekent. "Als er aanvullende maatregelen nodig zijn dan eisen wij ook dat hij met voor Lansingerland aanvaardbare oplossingen komt," zei hij tot slot.