Consumenten blijven pessimistisch over portemonnee
Amsterdam, 25 september 2009
Consumenten blijven pessimistisch over hun portemonnee voor de komende zes maanden. Ze geven al langere tijd maar mondjesmaat geld uit. Prinsjesdag zal de stemming geen goed hebben gedaan.
Consumenten zijn ook deze maand pessimistisch over hun portemonnee in de komende zes maanden. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Onder de 62.400 gepeilde bezoekers zijn er meer pessimisten dan optimisten. Een vijfde (21%) verwacht een verbetering in het komend halfjaar, terwijl 29% van de respondenten denkt dat het slechter gesteld zal zijn met de eigen financiën. Een groep van 44% verwacht geen verandering. De stemming is, vlak na Prinsjesdag, verslechterd ten opzichte van vorige maand en blijft dus negatief.
Stemming niet uitbundig
Consumenten zijn al een tijd lang niet goed geluimd. Zo houden ze de hand stevig op de knip. Gisteren bleek uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat consumenten terughoudend blijven met de aankoop van duurzame goederen. Dat zal de komende tijd nog wel even zo blijven (zie ook het artikel Hand blijft voorlopig op de knip van gisteren).
Maakt Prinsjesdag somberder?
Vooruitkijkend zal de situatie op arbeidsmarkt nog verder verslechteren. Vooral volgend jaar zullen meer mensen op zoek moeten gaan naar een nieuwe baan en komt de werkloosheid volgens het ING Economisch Bureau uit op 8%. Hoewel de meeste werkenden gewoon hun baan zullen behouden, zien zij wel hun loon steeds minder hard stijgen. Dat zal niet bijdragen aan een uitbundigere stemming. Op Prinsjesdag heeft het kabinet de verwachte koopkrachtcijfers bekend gemaakt. Daaruit bleek ook dat volgend jaar de gemiddelde portemonnee niet beter gevuld zal zijn. Wellicht heeft dat nieuws de stemming van consumenten over hun financiële situatie ook gedrukt. Hoewel volgend jaar niet voor iedereen negatief uitpakt, zie ook: Koopkracht 2010: inzicht in 10 stappen.
© 2009 ING Economisch Bureau