Ingezonden persbericht
Persbericht
Vrolijk oud worden
Wanneer homoseksuele ouderen niet meer zelfstandig kunnen wonen, kiest een derde van hen voor een speciale woonvoorziening. Dit is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek 'Vrolijk oud worden' dat Richard den Heijer, sociaal gerontoloog aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met ondersteuning van OsiraGroep, COC Amsterdam, COC Nederland, Roze ANBO en DH Industries heeft uitgevoerd.
Homoseksuele ouderen zijn lange tijd onzichtbaar gebleven binnen onze samenleving. Hun behoeftes aan zorg en welzijn waren daardoor lang niet bekend. Nieuwe generaties homoseksuele ouderen zijn echter meer open over hun seksuele voorkeur. Dat blijkt onder meer uit het feit dat maar liefst 831 homoseksuele ouderen meededen aan het onderzoek 'Vrolijk oud worden'.
Uit het onderzoek dat Den Heijer vrijdag 25 september presenteert, komt naar voren dat meer mannen dan vrouwen behoefte hebben aan een speciale 'roze' woonvoorziening. Het gaat hen om een woonvoorziening waar meerdere generaties wonen. De belangrijkste overwegingen hiervoor zijn de beperkte mate van sociale ondersteuning, eenzaamheid, en discriminatie die deze ouderen ervaren.
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat de woon- en leefomgeving een belangrijk element vormt in de kwaliteit van leven van ouderen. De directe omgeving neemt een prominentere plaats in binnen het leven van iedere oudere. Zodra deze omgeving niet aansluit bij de wensen en mogelijkheden (en beperkingen) van de oudere komt de kwaliteit van leven in gevaar. Dat gebeurt bijvoorbeeld als het zorgaanbod niet aansluit bij de zorgvraag van een oudere. Ook een intolerante omgeving kan voor homoseksuele ouderen (m/v) resulteren in een negatief effect op de kwaliteit van leven.
Met de resultaten van het onderzoek 'Vrolijk oud worden' hoopt Den Heijer een bijdrage te leveren aan de (verdere) realisatie van woonvoorzieningen voor homoseksuele ouderen (m/v) én de vaststelling van beleid hieromtrent. OsiraGroep brengt de aanbeveling in praktijk door in de - dit najaar te heropenen- Rietvinck een aantal appartementen voor zogenoemde Roze ouderen te reserveren. Daarnaast biedt dit woonzorgcentrum speciale dagbesteding voor homoseksuele ouderen en werkt aan de realisering van een ontmoetingscentrum voor deze doelgroep.
Richard den Heijer (43 jaar), sociaal gerontoloog, deed het onderzoek in het kader van en onder supervisie van The European Masters Programme in Gerontology (EuMag)/ Vrije Universiteit Amsterdam. COC Amsterdam, COC Nederland, OsiraGroep Amsterdam, Roze ANBO en DH Industries stonden de onderzoeker met raad en daad terzijde.