Ingezonden persbericht


Persbericht
Het Noord Nederlands Orkest
op tournee naar Italië

Groningen, 14 september 2009
Het NNO gaat op tournee naar Italië. Vrijdag 25 september 2009 treedt het orkest onder leiding van chef-dirigent Michel Tabachnik op tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra in Perugia. Perugia ligt in Umbrie, Italië, ongeveer 180 km ten noorden van Rome. Het orkest speelt in het prachige Theatro Morlacchi een aan Santa Cecilia gewijd programma met Pärts Cecilia, Virgine Romana, Haydns te Deum for the empress Maria Therese en Messe Solennelle di Sante Cecilia van Gounod. Ook het NNCK laat van zich horen in de genoemde werken. Het concert van het NNO is het slotconcert van het festival dat plaatsvindt van 12-25 september 2009. Het complete festivalprogramma is te lezen op
http://www.perugiamusicaclassica.com/festival.cfm

Informatie over het festival
Het Festival Sagra Musicale Umbra vond voor het eerst plaats in 1937 en is daarmee één van de oudste en meest prestigieuze festivals in Italië. Sinds het ontstaan van het festival met een duidelijk profiel is het uitgegroeid tot een toonaangevend festival in Umbrie. Het festival besteedt aandacht aan diverse muziekstijlen uit verschillende landen, van oude tot hedendaagse muziek, met een spitituele insteek. De concerten van de 64e editie van dit festival vinden plaats in Perugia op prachtige locaties als de the Benedictine Abbey of San Pietro, het historische Teatro Morlacchi. Tevens worden locaties die met kunst, spiritualiteit en geschiedenis te maken hebben omgetoverd tot concertlocatie. Hiertoe behoren het Museo di San Francesco in Montefalco, het Teatro degli Avvaloranti in Città della Pieve en de kerken in Gubbio, Castel Rigone, San Gemini, Torgiano en Solomeo. Het Festival Sagra Musical Umbra is een uniek event vanwege de wijze waarop het muziek en kunst, geschiedenis en spiritualiteit verweeft.

Programma
dirigent Michel Tabachnick
sopraan Alessandra Rizzello
tenor Pablo Cameselle
bariton Davide Malvestio
koor NNCK inst. Leendert Runia
Pärt: Cecilia Vergine Romana
Haydn: Te Deum n.2 Hob. XXIII c.2
Gounod: Messe solennelle de Sainte Cécile

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

Noot voor redacties

{Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht