Persbericht
Datum 25 september 2009
Ons Kenmerk
Ontruimingsoefening Ceintuurbaan verloopt goed
Een veiligheidsoefening rond het Noord/Zuidlijn-station Ceintuurbaan op 9 september is goed verlopen. Een eerste evaluatie is deze week afgerond. Voor begin 2010 is een uitgebreide oefening met nood- en hulpdiensten in voorbereiding. Het Projectbureau houdt jaarlijks diverse oefeningen, zowel intern als met externe partijen.
Zowel aannemer, Projectbureau, de Dienst Werk en Inkomen als het Okura Hotel namen op 9 september deel aan de oefening in station Ceintuurbaan. Ingehuurde studenten figureerden als bewoners. De rol van brandweer, politie, pers en andere diensten binnen de gemeente werd nagespeeld door daarvoor geïnstrueerde medewerkers van het Projectbureau.
Geoefende calamiteit
Van het station Ceintuurbaan worden de laatste meters onder verhoogde luchtdruk uitgegraven. In de oefening kwam de aannemer met het bericht dat er een zogenaamd 'lek' in het luchtdrukplafond zat, waardoor de druk afneemt. Daarnaast bleek de noodapparatuur niet te werken. De aannemer probeerde maatregelen te nemen, maar toen bleek dat de daling snel doorzette, werd besloten op te schalen volgens de vaste procedure van de hulpdiensten naar een incident met GRIP 1 aanduiding (Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdingsprocedure).
Doel en resultaat oefening
Doel was het oefenen met het incidentenplan, de procedures en afspraken die zijn gemaakt als een gebied ontruimd moet worden. Het gaat daarbij om het organiseren van de opvang en verzorging van de getroffen bewoners. Daarnaast werd ook gekeken hoe de interne alarmering en de alarmering van betrokken instanties verliep. Tot slot werd gekeken of de besluiten of er opgeschaald moest worden juist of niet juist waren.
In grote lijnen verliep de oefening goed, zoals de soepele samenwerking tussen het Projectbureau en de aannemer op de plaats van het incident en de aanhaking van het actiecentrum dat op het hoofdkantoor van het Projectbureau ondersteuning verleende in de informatievoorziening over het incident. Leerpunt is de rolverdeling tussen en het contact met andere diensten van de gemeente. Ook moeten er voldoende mensen aanwezig zijn voor de begeleiding en opvang van omwonenden.
Aanleiding
De incidenten aan de Vijzelgracht, de rapporten van de Ombudsman en het advies van de commissie Veerman hebben duidelijk gemaakt dat de manier waarop het Projectbureau Noord/Zuidlijn is voorbereid op calamiteiten verbeterd moet worden. Dat geldt ook voor de manier waarop de omgeving geïnformeerd en betrokken wordt. De afgelopen maanden is een nieuwe lijn ingezet. De omgeving wordt meer betrokken bij het bouwproces, er wordt open en pro-actief gecommuniceerd over de risico's die hieraan verbonden zijn en over de maatregelen die getroffen worden. Tegelijkertijd bereidt het Projectbureau zichzelf en de omgeving ook voor in het geval er iets misgaat. Het oefenen van mogelijke noodscenario's is daarin een belangrijk onderdeel.
Noot voor de redactie (
Ingezonden persbericht
Ingezonden persbericht