VVD


25-9-2009

VVD en VEH roepen banken op tot duidelijkheid over hypotheken en tijdelijke verhuur

De VVD en Vereniging Eigen Huis (VEH) roepen de Nederlandse banken op om duidelijkheid te geven over de gewijzigde condities waaronder hypotheken worden verstrekt.

Voor de consument moet in de huidige tijd duidelijk zijn wat wel en wat niet kan en hoe er wordt omgegaan met dreigende betalingsproblemen. Onduidelijkheid over deze zaken draagt bij aan de onzekerheid onder consumenten en heeft negatieve gevolgen voor de woningmarkt. Al eerder is aan banken gevraagd om in het kader van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid openheid te geven over hun hypotheekbeleid en zich flexibel op te stellen in probleemsituaties die het gevolg zijn van de crisis. Dit geldt o.a. voor de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen waarmee betalingsproblemen kunnen worden voorkomen. Hoewel daar al eerder enige beweging in werd geconstateerd, is het beleid van veel banken op dit punt nog niet duidelijk.VVD en VEH vinden het belangrijk dat met duidelijke condities zoveel mogelijk rust wordt gecreëerd op de woningmarkt en onnodige onzekerheid onder consumenten wordt vermeden. Banken verzuimen te verklaren waarom het verschil zo groot is tussen de huidige euribor-rente en het variabele hypotheekrentetarief dat aan de klant in rekening wordt gebracht. Ook moet duidelijk zijn wat er veranderd is aan de acceptatievoorwaarden van banken, vooral voor mensen met een tijdelijk contract en zzp-ers die op dit moment nauwelijks nog een hypotheek kunnen krijgen. De VVD en VEH maken zich sterk dat deze groepen niet bij voorbaat door banken uitgesloten worden van de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten.Volgens VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg is duidelijkheid geven wel het minste dat banken in deze tijd kunnen doen. "Het is voor mensen die momenteel een huis willen kopen of verkopen een onzekere en moeilijke tijd. Deze stappen bevorderen de transparantie en daarmee het vertrouwen van de consument".

Met betrekking tot de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen pleiten de VVD en VEH er voor dat banken dit eerder toestaan, nog voordat er bij de woningbezitter betalingsproblemen ontstaan. Van der Burg: "Het lijkt me in ieders belang, en zeker dat van de banken, dat alle middelen worden benut en mensen zo lang mogelijk in hunhuis kunnen blijven wonen. Dat geldt ook voor het inzetten van de bestaande, maar tot op heden niet gebruikte Woonlastenfaciliteit van de NHG.