FNV

Jongeren-165

25-9-2009

Kabinetsplan leidt tot opknippen banen voor jongeren

Jongeren kunnen straks bijna geen fulltime baan meer vinden. Dat vreest de FNV als het voorstel van het kabinet doorgaat om banen tot de helft van het minimum jeugdloon vrij te stellen van belasting en premieheffing. Dat is gunstig voor werkgevers, die zo in feite worden uitgenodigd volledige banen op te knippen in parttime baantjes. Daar kunnen jongeren niet van leven. Bovendien dreigen jongeren zo niet langer verzekerd te zijn tegen ziekte, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

Met het voorstel in het Belastingplan 2010 wil het kabinet de administratieve lasten voor ondernemers verlagen. Dat zou bedrijven kunnen helpen in deze economisch zware tijden. En omdat ze goedkoper worden zouden jongeren makkelijker aan het werk komen, verwacht het kabinet. Maar het plan leidt tot versnippering van banen en het vogelvrij (want onverzekerd) verklaren van jongeren, stellen FNV-bestuurder Leo Hartveld en voorzitter Jeroen de Glas van FNV Jong.

{Jongeren-450_tcm7-25198.jpg}

Kabinet waarschuwde zelf ook Opmerkelijk is dat het kabinet hier zelf voor waarschuwde in een reactie op het banenplan van staatssecretaris Aboutaleb dat veel minder ver ging. Hij legde de grens voor een experiment met een premievrije zone voor kleine baantjes vorig jaar bij 20 procent van het minimumloon. Het kabinet steunde het plan, maar was zich bewust van de risico's: "Er zitten ook wel risico's aan. Zo wordt het voor werkgevers bijvoorbeeld aantrekkelijk om deeltijdbanen op te knippen in kleine baantjes, waardoor er voor deze baantjes geen verzekeringsplicht bestaat." (Kabinetsreactie RWI-advies 2008)

Hellend vlak De FNV waarschuwt ook voor een hellend vlak. Zoals de ondergrens van de premievrije zone in diverse kabinetsvoorstellen snel is opgeschoven van 20, via 30 naar 50 procent van het minimumloon, zo zou ook de ondergrens van de leeftijd kunnen opschuiven. De leeftijdsgrens van 23 jaar in het huidige voorstel lijkt willekeurig gekozen. Voor het hetzelfde geld gaat het een volgende keer om jongeren tot dertig of zelfs 35 jaar. Zo tornt het voorstel aan de fundamenten van de sociale zekerheid.

SER: alleen baantjes korter dan 30 dagen Voor de FNV is het kabinetsvoornemen daarom onacceptabel. De vakcentrale kan zich wél vinden in een SER-advies, waarbij alleen baantjes korter dan 30 dagen worden uitgezonderd van de verzekeringsplicht. Ongeacht de leeftijd van de werknemer.

Spits: Jeugd weer de pineut; 'Jongeren betalen lastenverlichting voor bedrijven' (vrijdag 25 september 2009):

{Spits%20-%20Jeugd%20weer%20de%20pineut_tcm7-25197.jpg}