Gemeente Zaanstad

25-09-2009
Begroting 2010 - 2013: sociaal, duurzaam en toekomstgericht

Het college van burgemeester en wethouders biedt de raad een sluitende begroting 2010-2013 aan. In een recessie geen eenvoudige opgave. Te meer omdat het college wil blijven werken aan een financieel gezonde stad die klaar is voor de toekomst.

De laatste begroting van het zittende college staat in het teken van afmaken van het collegeprogramma `Zaankanters maken de streek' en de economische crisis. Extra aandacht is er in deze begroting voor: milieu, sociaal, openbare ruimte, de economische crisis, de toekomst van Zaanstad en haar financiële positie.

De speerpunten: milieu, sociaal en openbare ruimte De speerpunten milieu en sociaal moeten zo veel mogelijk worden ontzien. Het college wil de sociale identiteit van de stad behouden. Zo is er meer geld uitgetrokken voor Zaankanters die werkloos zijn of worden. Milieu en duurzaamheid wordt gezien als een randvoorwaarde om de stad leefbaar te maken en te houden. Met de opbrengsten van de overeenkomst met HVC wordt een duurzaamheidsfonds opgericht met een eerste inleg van 6,2 miljoen euro. Zoals dit voorjaar al bekend is gemaakt, wordt met het geld van de verkoop van de Nuon aandelen de openbare ruimte opgeknapt.

Economische crisis
De negatieve gevolgen van de recessie moeten zo veel mogelijk voorkomen worden. De gemeente investeert in het voorkomen van werkloosheid door zo veel mogelijk mensen van werk naar werk te begeleiden. De gemeentelijke lasten zullen wel iets stijgen (2,2%) maar minder dan in de kadernota is aangekondigd.

Investeren in de stad om Zaanstad klaar te maken voor de toekomst De recessie biedt ook kansen. Op verschillende manieren probeert het kabinet de negatieve gevolgen van de economische crisis te beperken. Door alert te zijn op deze kansen en door efficiënter opereren wil de gemeente blijven investeren in de stad en zo werken aan de toekomst. Samenwerken met andere overheden, de regio, maatschappelijke partners en inwoners blijft, juist nu, voor dit college de manier om zijn doelen te bereiken. Dat deze aanpak loont blijkt deze zomer al uit de toekenning aan Zaanstad van een aantal miljoen euro voor onder andere jeugdwerkloosheid en woningbouw.

Financiële situatie
Het college wil de stad financieel gezond achterlaten voor het volgende college en tegelijkertijd blijven investeren in haar toekomst. Daarom is er een krappere financiële marge in de verschillende posten begroot, zowel aan de baten als aan de lasten kant. Dit is nu mogelijk omdat het college de afgelopen jaren hard gewerkt heeft om risicobeheersing te verbeteren. Bovendien worden er de eerstvolgende jaren extra reserveringen gedaan om de financiële buffer voor 2011 en 2012 te verstevigen, zodat het volgende college de gevolgen van de economische crisis op een verantwoorde manier kan dragen.

Wethouder Harm Jan Egberts biedt donderdag 24 september de begroting aan de raad aan. In de maanden oktober en november wordt de begroting in de raad besproken.