CDA

Schinkelshoek: Dubbele woonlasten burgemeesters vermijden

Het CDA-kamerlid Jan Schinkelshoek is voorstander van de terugkeer van ambtswoning voor de burgemeester. âDat is een goede oplossing voor de huisvestingproblemen waar veel burgemeesters mee worstelenâ, zei het kamerlid deze week tijdens een debat met minister Ter Horst (binnenlandse zaken).

âHet is de prijs die we moeten betalen voor de verplichting voor de burgemeester om in de âeigenâ gemeente te gaan wonen.â

Met name nieuwe burgemeesters krijgen steeds meer te maken met dubbele woonlasten. Het kost vaak tijd om de oude woning te verkopen, terwijl een nieuw woning prijzig is. Daarom werkt minister Ter Horst aan een voorstel dat gemeenten verplicht om gemeenten een officiële woning aan te bieden. De burgemeester mag weigeren, maar dat ontslaat hem niet van de plicht om zich binnen een jaar in de gemeente te vestigen. Maximaal een jaar heeft hij recht op reis- en verblijfkosten.

De nieuwe regeling biedt nog geen soelaas voor zittende burgemeesters. Er is een heel aantal gemeenten waar burgemeesters al een tijdje in huisvestingsproblemen zitten. Daarom drong het CDA op een tegemoetkomende opstelling van de minister.

Overigens is het CDA geen voorstander van het plan van minister Ter Horst om een maximum van 18 jaar te stellen aan de zittingstermijn van burgemeesters. âNatuurlijk ben ik voorstander van doorstromingâ, aldus Schinkelshoek, âmaar niet als wet van Meden en Perzen. Als gemeenteraad en burgemeester het jaar in jaar uit goed met elkaar weten te vinden, ontgaat het me waarom we die verbintenis via een automatische valbijl zouden moeten verstoren.â

---