Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Eten van waarde, Peiling Consument en Voedsel (Kamerbrief)

25 september 2009 - kamerstuk

Kamerbrief met als bijlage het rapport 'Eten van waarde, peiling consument en voedsel'. Dit is de voorloper van een nieuw instrument, genaamd 'voedselbalans'. Het rapport is afkomstig van het LEI.

Geachte Voorzitter,

In de nota Duurzaam Voedsel, die ik u op 22 juni jl. heb aangeboden, heb ik aangegeven een instrumentarium te willen ontwikkelen waarmee de verduurzaming van het voedselsysteem en de waarden die de consument in zijn voedsel verwacht, kan worden gemeten. Dit instrument heeft als werktitel de "voedselbalans" gekregen. In het kader van de begrotingbehandeling van 2008 heb ik u de voorloper van deze voedselbalans toegezegd. Dit heeft vorm gekregen in het rapport 'Eten van Waarde' met als ondertitel 'peiling consument en voedsel'. Dit rapport doet verslag van een onderzoek naar de houding en het gedrag van consumenten op het gebied van voedselkwaliteitswaarden en is in opdracht van LNV, door het Landbouw-Economisch Instituut (LEI) gemaakt. Hierbij heb ik het genoegen u dit rapport en de bijbehorende publieksversie aan te bieden. In het rapport wordt verslag gedaan van de houding en het gedrag van consumenten op het gebied van 7 verschillende voedselkwaliteitswaarden. Dit zijn: gezondheid, veiligheid, productkwaliteit, dierenwelzijn, milieu, ambachtelijkheid en rechtvaardigheid.
De resultaten uit deze peiling zal ik gebruiken om sturing te geven aan de beleidsinstrumenten, die worden ingezet in het kader van het tweede speerpunt van de nota Duurzaam Voedsel: de Nederlandse consument in staat stellen en verleiden tot duurzame (en gezonde) voedselconsumptie.
De peiling Consument en Voedsel zal daarnaast als informatiebasis dienen voor het formuleren van een strategisch consumentenbeleid, waarin ik alle initiatieven die ik al neem én mogelijke nieuwe instrumenten, uitwerk en in perspectief zet. Zoals aangekondigd in de nota Duurzaam Voedsel zal het instrument dat het LEI in het onderzoek ontwikkeld heeft, verder worden verfijnd en in de toekomst gebruikt worden voor het maken van de voedselbalans. De voedselbalans beoogt de staat van de voedselkwaliteit in Nederland te beschrijven. Naast informatie over de consumptie van voedsel zal in de voedselbalans ook informatie over de verduurzaming van het aanbod worden opgenomen.

De voedselbalans zal als basis dienen voor de periodieke bijstelling van het voedselkwaliteitsbeleid.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg