Gemeente Dongeradeel


Wet investeren in jongeren (WIJ)

Op 1 oktober 2009 treedt de Wet investeren in jongeren (WIJ) in werking. Dit is een nieuwe wet die ervoor zorgt dat jongeren tot 27 jaar een opleiding volgen of werken. Alle jongeren die naar het Werkplein gaan om een uitkering aan te vragen krijgen een opleiding of een baan aangeboden. Jongeren die werken of een opleiding doen en daar niet genoeg mee verdienen kunnen een uitkering krijgen.

De regering wil niet dat jongeren zonder diploma of werkervaring thuis zitten. Met deze wet probeert de regering zoveel mogelijk jongeren aan een goede opleiding en een goede baan te helpen. Juist als je jong bent is het belangrijk dat je je school afmaakt en werkervaring opdoet. Als je dat niet doet kun je daar je hele leven last van hebben: de kans dat je dan van een uitkering moet leven is groot. Met een diploma of werkervaring heb je meer kans een goede baan te vinden. Je bent dan onafhankelijk en verdient je eigen geld.

Wat gebeurt er als ik een uitkering aan wil vragen? Zodra je bij het Werkplein komt voor een uitkering bekijken we welke opleiding(en) je gedaan hebt en of je al werkervaring hebt. Misschien is er een geschikte baan voor je en kun je meteen solliciteren. Als er geen betaald werk voor je is krijg je van ons een werkleeraanbod. Dat is een opleiding of werk, of allebei. Pas als je die opleiding volgt of werk kun je een uitkering krijgen. Maar die krijg je alleen als je niet genoeg geld hebt om van te leven.
Wat is dat, een werkleeraanbod?

Dit is een opleiding of een baan, of een combinatie daarvan. Er kunnen ook nog andere dingen bij horen, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, een cursus over geld en schulden, een inburgeringscursus of begeleiding bij het afkicken van een verslaving.

Je praat met je klantmanager over wat je kunt gaan doen en wanneer. Dat is je werkleertraject. Je kunt aangeven wat je graag wilt gaan doen. Wij proberen bij het aanbieden van een werkleertraject zoveel mogelijk rekening te houden met jouw wensen, maar wij beslissen uiteindelijk wat je precies gaat doen. Je krijgt dan een officiële brief van de gemeente waar de afspraken over jouw werkleertraject instaan.

Een werkleertraject duurt zolang als dat nodig is. Het stopt als je een betaalde baan hebt gevonden, of een opleiding gaat volgen waarvoor je studiefinanciering krijgt, of als je 27 jaar wordt. Als je klaar bent met je werkleertrajet en nog geen betaalde baan hebt gevonden én nog geen 27 jaar bent krijg je opnieuw een werkleertraject aangeboden.

Ik wil niet werken of naar school, maar wel een uitkering. Kan dat? Nee, dat kan niet. Je krijgt alleen een uitkering als je ook werkt of naar school gaat. Er is één uitzondering: als je door een ziekte of psychische of lichamelijke problemen niet kunt werken of leren kun je wél een uitkering krijgen.
Folder Wet Investeren in Jongeren 2009 Bestandsgrootte: 352 KB