Gemeente Voorschoten

voor Welstand en Cultureel erfgoed

Nieuwe leden adviescommissie voor Welstand en Cultureel erfgoed

Op 24 september heeft de gemeenteraad de nieuwe leden van de adviescommissie voor Welstand en Cultureel erfgoed aangesteld.

schoolstraat1
De commissie WCE adviseert het college over aanvragen van bouw- en monumentenvergunningen. Zij baseert haar advies op de uitgangspunten uit de welstandsnota. Voordat de commissie een advies uitbrengt aan het college, krijgen aanvragers de gelegenheid om een toelichting te geven tijdens een vergadering van de commissie.

Nieuwe leden: Katie Tedder (landschapsarchitect) en Han Hajer (burgerlid). Thijs van Hees (landschapsarchitect) en Jane Koopstra (burgerlid) nemen afscheid van de commissie.

Wat zijn welstand en monumentenzorg?
Welstand is de wettelijke taak van het toetsen van bouwvergunningaanvragen aan redelijke eisen van welstand. Hierbij behoort ook het signaleren van stedenbouwkundige en architectonische ontwikkelingen, het formuleren en vaststellen van beoordelingskaders op basis waarvan bouwplannen worden beoordeeld, het geven van welstandsadviezen en het verzorgen van een publieke verantwoording'. Welstand is een taak van het gemeentebestuur. Het college van B&W geven een welstandsoordeel over een bouwplan en laten zich hierbij adviseren door een welstandscommissie.

Nut van ruimtelijk kwaliteitsbeleid
De kwaliteit van de omgeving wint steeds meer aan belang in het ruimtelijke beleid. De omgeving (ruimte) heeft kwaliteit wanneer gebruikers de dagelijkse leefomgeving goed en prettig vinden. Om de ruimtelijke kwaliteit te kunnen stimuleren en waarborgen, is een cultureel verantwoord ruimtelijk kwaliteitsbeleid belangrijk. Dit is het tot stand brengen van een betekenisvolle fysieke omgeving. De esthetische en functionele kwaliteit, de duurzaamheid en de cultuurhistorische betekenis zijn ook belangrijk.

De verschuiving naar ruimtelijke kwaliteit zorgt voor een sterke integratie tussen diverse beleidsterreinen. Denk aan welstand, monumentenzorg, architectuurbeleid, stedenbouw, landschapsontwikkeling etc. Het werk van welstand- en monumentencommissies verbreedt. De commissies groeien uit tot adviesclubs voor de ruimtelijke kwaliteit. Ze kunnen ook geraadpleegd worden over bijvoorbeeld reclamebeleid, bestemmingsplannen, stedenbouwkundige plannen en de kwaliteit van de gebouwen in het landschap.

Welstand op een nieuwe leest
Al een eeuw lang adviseren welstandscommissies (voorheen schoonheidscommissies) gemeentebesturen over bouwplannen. Particulieren maakten zich destijds zorgen over de verrommeling van de gebouwde omgeving. Sinds 1962 zijn gemeenten verplicht in hun bouwverordening een welstandsbepaling op te nemen en een welstandscommissie in te stellen.

De kritiek op welstand is niet nieuw. Eigenlijk al sinds de instelling hebben critici kanttekeningen geplaatst bij het instrument. Begin 21ste eeuw leidde toenemende kritiek tot een verandering in het beleid.

In 2003 werd de nieuwe Woningwet van kracht. Welstand is hierdoor transparanter, voorspelbaarder en democratischer. De belangrijkste veranderingen:

* indien gemeenten welstandsbeleid willen voeren, zijn de gemeenteraden verplicht een welstandsnota vast te stellen. Hierin leggen zij het welstandsbeleid voor het gemeentelijke grondgebied vast.

* Jaarlijks dienen de commissie en het college van B&W verantwoording af te leggen in een jaarverslag.
* De zittingstermijn van leden is maximaal drie jaar met de mogelijkheid van een eenmalige verlenging met eenzelfde termijn.
* Gemeenten kunnen burgers in de commissie aanstellen, doordat in de wet niet langer sprake is van een `commissie van onafhankelijke deskundigen', maar van een `onafhankelijke commissie'.
* Gemeenten kunnen de welstandsadvisering ook laten uitvoeren door een stadsbouwmeester.

* De mogelijkheden voor vergunningsvrij- en licht vergunningplichtig bouwen zijn vergroot. De licht vergunningplichtige bouwplannen vallen onder de zogenaamde loketcriteria en worden onder mandaat ambtelijk afgehandeld.

Meer informatie
dhr. M. Veliscek
secretaris commissie WCE
(071) 5600 762

* 25 september 2009