Gemeente Brummen


Sluitende programmabegroting voor 2010 gepresenteerd

(Oorspronkelijke publicatie datum: 24-09-2009)

Op donderdagavond 24 september overhandigde wethouder financiën Ria Aartsen-den Harder de leden van de Brummense gemeenteraad de concept-programmabegroting 2010. Deze is opgesteld door het college van B&W en zal uiteindelijk op donderdag 5 november 2009 worden behandeld en vastgesteld door de gemeenteraad. In de tussentijd is er volop ruimte voor de lokale politici om met elkaar én met burgers en vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties over de begroting te debatteren. Het gemeentebestuur nodigt iedereen van harte uit om hieraan deel te nemen.

De programmabegroting kun je wel het belangrijkste document noemen dat ieder jaar weer door het gemeentebestuur wordt vastgesteld. De gemeentebegroting: het document waarin staat voor welke activiteiten en doelstellingen de gemeente geld beschikbaar stelt. De conceptbegroting zoals die nu is gepresenteerd heeft als officiële titel Programmabegroting 2010-2013. Het motto dat het college de begroting mee heeft gegeven is Afronden. Het college constateert namelijk dat deze programmabegroting de laatste begroting is die wordt opgesteld door het huidige college en behandeld wordt door deze raad. Volgend jaar maart vinden namelijk gemeenteraadsverkiezingen plaats. Maar afronden betekent ook het afzetten van de afspraken die gemaakt zijn in het bestuursakkoord 2006-2010 tegen de werkelijkheid, de geboekte resultaten.

Keuzes maken
Het college is er geslaagd is een conceptbegroting op te stellen die voor het jaar 2010 reëel sluitend is. Echter voor de jaren na 2010 is het vooruitzicht beduidend minder gunstig. Dit houdt in belangrijke mate verband met de financiële en economische situatie in ons land. Een van de gevolgen daarvan is dat de gemeente de komende jaren minder geld van het rijk ontvangt dan voorheen het geval was. Bezuinigen om de gemeentelijke uitga-ven in lijn te brengen met de dalende inkomsten is hierbij het vooruitzicht. Vandaar dat B&W aangeven dat met name in
2010 weloverwogen keuzes gemaakt moeten worden.

Geboekte resultaten
Met tevredenheid kijkt het college terug op de geboekte resultaten in de afgelopen drie à vier jaar. Enkele in het oog springende voorbeelden die het college aanhaalt: de dienstverlening is verbeterd, een groot aantal bouwprojecten is in gang gezet, sommige zelfs afgerond, op het gebied van toerisme, recreatie en plattelandsvernieuwing is een goede stap gezet, de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning is goed verlopen, het welzijnswerk is op een hoog niveau gebleven en de sportvoorzieningen zijn op een hoger niveau gebracht.

Net als de afgelopen jaren kan de lastenstijging voor de inwoners beperkt worden gehouden. Een gemiddeld gezin zal in 2010 zon 3,84 procent meer gaan betalen aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Zo stijgt het tarief voor de Onroerende zaak belasting met een inflatiecorrectie van 2,3 procent. Bij de overige lokale belas-tingen en heffingen is kostendekkendheid van de tarieven voor het gemeentebestuur uitgangspunt. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat de afvalstoffenheffing met 2 procent stijgt en de rioolheffing met 6,3 procent. De begroting, inclusief het overzicht van de lokale heffingen, is geheel te lezen op de gemeentelijke website www.brummen.nl.

De weg naar 5 november
Over de programmabegroting wordt dus op donderdag 5 november een officieel besluit genomen door de raad. Het vaststellen van de gemeentebegroting is namelijk een wettelijke taak van dit orgaan. De procedure die de gemeenteraad heeft afgesproken die moet leiden tot de vaststelling biedt voor iedereen voldoende gelegenheid mee te praten en in te spreken. Op woensdag 14 oktober vindt een openbare forumbijeenkomst plaats dat ge-heel is gewijd aan de begroting. Hierin kunnen burgers hun visie geven op het financiële huishoudboekje van de gemeente Brummen en raadsleden hebben de gelegenheid het college te bevragen over het document. Op 28 oktober presenteren de vier raadsfracties hun eerste reacties in een extra uitgave van GemeenteThuis. Ook zijn hun visies in uitgebreide vorm te lezen op de speciale pagina over de begroting op deze website. In de aanloop naar de raadsvergadering van 5 november zal het college van B&W een reactie geven op de ingebrachte visies van de vier raadsfracties. Het echte debat brandt dan op donderdag 5 november vanaf 16.00 uur los.

Praat u ook mee?
Wilt u meepraten over de begroting voor het komende jaar dan zijn er diverse manieren om dit te doen. Uiteraard kunt u uw reactie schriftelijk kenbaar maken aan één of meerdere raadsfracties. Ook kunt u een bijeen-komst van een of meerdere raadsfracties bijwonen. Natuurlijk kunt u meepraten en discussiëren tijdens de openbare forumbijeenkomst op 14 oktober. Voor deze raadsvergadering van 5 november, wanneer de raad de begroting definitief vaststelt, geldt géén spreekrecht. Daarom is het van belang dat burgers en organisaties in het voortraject gebruik maken van de mogelijkheden om hun visie en standpunten kenbaar maken.