Minister LNV veel te laks met aanpak hooikoortsplant


Tot 20% van bevolking krijgt last, tot astmaklachten aan toe

AMSTERDAM, 20090924 -- Al jaren is bekend dat met de import van vogelvoer en zaaigoedmengsels ambrosiazaadjes meekomen. De zogeheten hooikoortsplant is niet alleen zeer schadelijk voor de gezondheid, maar ook voor natuur en landbouw. Het ministerie van LNV is al twee jaar bezig met het sluiten van een convenant met de importeurs van vogelvoer, maar dit heeft nog niets opgeleverd. Bovendien is een convenant in deze situatie niet het geschikte middel. Ondertussen gaat de invoer en verspreiding van de hooikoortsplant gewoon door, en wordt het steeds moeilijker de plant uit te roeien.

Ambrosia is één van de meest agressieve invasieve planten van Europa. De plant, die van oorsprong uit Noord-Amerika komt, wordt ook wel de hooikoortsplant genoemd vanwege het feit dat ze maar liefst anderhalf miljard pollen verspreidt, die ook nog eens vijf keer zo allergeen zijn als graspollen. De pollen veroorzaken niet alleen hooikoortsklachten bij 10 tot 20% van de bevolking, maar ook heftige astmaklachten. Bovendien bloeit ambrosia pas laat, waardoor het hooikoortsseizoen met twee maanden verlengd wordt. Alleen al aan medicijngebruik zal ambrosia bij verdere verspreiding minimaal 10 miljoen euro per jaar kosten. Daarnaast kan ambrosia inheemse plantensoorten verdringen, bijvoorbeeld in natuurontwikkelingsgebieden. Voor de landbouw is ambrosia in veel landen een van de ergste onkruiden, door haar snelle vestiging en verspreiding.

Een en ander blijkt uit het alarmerende rapport `Toekomstschets Ambrosia', dat onlangs is uitgebracht door de Wageningen Universiteit.
Ambrosia wordt in Nederland ingevoerd via de import van vogelvoer en zaaigoedmengsels voor bloemrijke wegbermen, die met ambrosiazaad verontreinigd zijn. Dit is al sinds 2007 bij de overheid bekend, maar tot op heden heeft het ministerie van LNV nog geen maatregelen uitgevaardigd om de invoer van ambrosia te stoppen. Men is bezig met een convenant, dat in deze situatie echter geen geschikt instrument is.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten: "Het ministerie van LNV is al twee jaar bezig om een convenant te sluiten met de importeurs van vogelvoer, maar kan op dit moment nog steeds niet voorspellen wanneer het convenant klaar zal zijn voor ondertekening. Het is echt absurd dat dit zo lang duurt. Bovendien zijn de ervaringen met convenanten bijzonder slecht, als het gaat om het voorkómen van de introductie van invasieve exoten. Convenanten binden alleen de importeurs die er hun handtekening onder zetten. De andere zijn er niet aan gebonden en hoeven daardoor minder kosten te maken dan hun concurrenten. Bij de aanpak van de tijgermug, die via de import van het sierplantje Lucky bamboo in Nederland komt, ging veel tijd verloren met het opstellen van convenanten, die uiteindelijk een totale mislukking waren. Uiteindelijk heeft de overheid daar gekozen voor regelgeving, die voor alle importeurs geldt."

Ondertussen gaat de invoer en verspreiding van ambrosiazaadjes nog steeds door. Reinhold: "Zo wordt het steeds moeilijker om de ambrosia uit te roeien, en wordt de kans steeds groter dat de schade onomkeerbaar zal zijn. Dat is nergens voor nodig: als de overheid haar verantwoordelijkheid voor bescherming van gezondheid, natuur en landbouw serieus neemt kan zij de invoer en verspreiding van ambrosia met wettelijke maatregelen stoppen. Daarnaast zou de overheid de burgers moeten oproepen om ambrosia uit te graven, zodat de planten geen pollen en zaad meer kunnen vormen. Die voorlichting is echter in al die tijd nog steeds niet van de grond gekomen."

platform Stop invasieve exoten





ingezonden persbericht