Gemeente Cromstrijen


Verhuizing TNO Defensie en Veiligheid naar Numansdorp

24-09-2009

De procedures om ervoor te zorgen dat TNO Defensie en Veiligheid (TNO) zich kan vestigen in de Hogezandse Polder in Numansdorp zijn in volle gang. De bestemmingsplanprocedure en de procedure voor het opstellen en vaststellen van de Milieueffectrapportage zijn enige maanden geleden opgestart. Alles ligt op schema om de medewerkers van TNO in 2015 te ontvangen in hun nieuwe werkomgeving in Numansdorp. De economische situatie met de daaruit voortvloeiende mogelijke bezuinigingen van het Rijk kunnen daar mogelijk nog verandering in brengen.

Bezuinigingen
Op Prinsjesdag liet Koningin Beatrix weten dat er flinke bezuinigingen doorgevoerd moeten worden. De Tweede Kamer is daarover in debat. Ook het Ministerie van Defensie moet mogelijk flink bezuinigen. Omdat dit ministerie een grote opdrachtgever is van TNO, is het mogelijk dat ook TNO te maken krijgt met bezuinigingen. Dit weten we echter pas als de Tweede Kamer zich uitspreekt over de begroting van het Ministerie van Defensie. En dat gebeurt in december 2009.

Vertraging
In de tussentijd gaan TNO en de gemeente Cromstrijen er vanuit dat de verhuizing van TNO doorgaat. De bestemmingsplanprocedure en de procedure van de Milieueffectrapportage gaan daarom gewoon door. Andere werkzaamheden, zoals onder andere het verder onderzoeken en uitwerken van het tracé van de ontsluitingsweg, zet de gemeente op een lager pitje. Nieuwe werkzaamheden pakt de gemeente voorlopig (totdat er meer duidelijk is) niet op. Dit betekent dat er minimaal een vertraging is van een half jaar.

De gemeente Cromstrijen wil nog steeds graag dat TNO naar Numansdorp verhuist en zet zich daar, waar dat nodig is, honderd procent voor in.