Ingezonden persbericht
Rotterdam, 24 september 2009
PERSBERICHT
JEMEN KAMELEONS GEBOREN IN BLIJDORP
In Diergaarde Blijdorp zijn vier piepkleine Jemen kameleons geboren. Ze zijn voor het publiek te zien in de speciale broedruimte voor reptielen in de Rivièrahal. De Jemenkameleon behoort tot de grotere kameleonsoorten. De mannetjes kunnen 40 cm groot worden exclusief staart, de vrouwtjes bereiken een lengte van zo'n 30 centimeter. De vier pasgeboren kameleons zijn met hun drie centimeter echte miniatuuruitgaven van hun ouders. Hoe klein ook, ook zij bezitten de bijzondere eigenschap om snel van kleur te kunnen veranderen en ze kunnen kun tong razendsnel uitschuiven om insecten te vangen. Bijzonder is ook dat hun bolle ogen onafhankelijk van elkaar alle richtingen op kunnen draaien, wat er vaak heel grappig uitziet. Zo kunnen de dieren zowel insecten van links en van rechts in de gaten houden! De kleintjes eten nu fruitvliegjes en kleine krekeltjes.
Jarenlang was het erg moeilijk om kameleons in dierentuinen in leven te houden. In de afgelopen jaren zijn er echter steeds meer mensen zich serieus bezig gaan houden met de behoefte van deze dieren en is men er in geslaagd om ze te kweken. In 1999 had Blijdorp voor het eerst en laatst succes met deze diersoort. Het feit dat ze niet meer uit het wild worden gehaald maar in gevangenschap zijn geboren was voor Blijdorp een belangrijk argument om ze weer op te nemen in de collectie.
De verzorging van de dieren is vrij intensief. Zo moet er bijvoorbeeld een goede balans zijn tussen temperatuur, UV-licht en watervoorziening.