Ingezonden persbericht
24 september 2009
Berichten uit Oud-Zuid
Samenwerking voor oudere slachtoffers van huiselijk geweld
Oudere mensen worden met de jaren meer afhankelijk van anderen voor hun dagelijkse zorg. Dat maakt ze kwetsbaar. Ruim honderdduizend ouderen (65+) in Nederland krijgen jaarlijks op de een of andere manier te maken met huiselijk geweld. Om huiselijk geweld tegen ouderen te signaleren en aan te pakken, is het belangrijk dat verschillende partijen samenwerken. Dat gaat nu gebeuren in de stadsdelen Amsterdam Noord, Zuideramstel en Oud-Zuid.
Het komende half jaar werken in deze stadsdelen de Meldpunten Zorg en Overlast, welzijn Ouderen en steunpunten Huiselijk Geweld intensief samen om signalen en voorvallen te bespreken en te beoordelen welke aanpak het beste is om de mishandeling te stoppen. De aanbevelingen worden gebruikt om stedelijke samenwerkingsafspraken te maken.
Portefeuillehouder: Eddy Linthorst
Communicatieadviseur: Germaine Fetter 020- 252 1962/ 0622415763
Achtergrondinformatie over mishandeling van ouderen
Ruim honderdduizend ouderen (65+) in Nederland krijgen jaarlijks op de een of andere manier te maken met mishandeling. Het kan gaan om het opzettelijk veroorzaken van lichamelijke of emotionele schade, maar ook om verwaarlozing, vernedering of financiële uitbuiting. Soms zijn het de mantelzorgers die een grens over gaan, bijvoorbeeld door overbelasting of onvermogen.
Niet pluis
Omstanders noemen vaak een 'niet pluis gevoel' als eerste signaal. Er kunnen tekenen zijn in het gedrag van een oudere, een verzorger of op omstandigheden in huis. Bijvoorbeeld als een oudere er onverzorgd uitziet en de huishouding is verwaarloosd. De koelkast is leeg, of er verdwijnen spullen en geld van de oudere. En als een oudere geen gelegenheid krijgt om alleen met de hulpverlener te praten, kan er ook iets aan de hand zijn.
Hulp nodig?
Hebt u een vermoeden van ouderenmishandeling? Of bent u zelf slachtoffer? U kunt voor advies of hulp altijd terecht bij het Steunpunt Huiselijk Geweld via telefoonnummer 020 611 60 22.
Openbare optredens wethouders
(
Ingezonden persbericht