persbericht
Amsterdam, 11 september
2009/063/HL/CH
Symposium 'Nutrition and Cancer'; minder kanker en betere behandelresultaten door gezonde voeding?
Welke rol speelt voeding bij preventie en behandeling van kanker? Leidt gezond(er) eten tot een minder grote kans op kanker? En zorgt goede voeding bij patiënten met kanker voor betere behandelingsresultaten? Deze vragen staan centraal tijdens het wetenschappelijk symposium 'Nutrition and Cancer', georganiseerd door VUmc Cancer Center Amsterdam, op vrijdag 25 september. Topsprekers uit binnen- en buitenland, o.a. Sharon Ross, oud-minister Cees Veerman en commercieel directeur AH Albert Voogd, trappen op deze manier de 'Food for Life' dagen af, waarin het om gezonde voeding, lifestyle en kanker draait.
'Dat er een verband is tussen voeding en kanker is al heel lang bekend,' stelt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit en dagvoorzitter van het symposium. 'Zo blijkt dat kanker in eenderde van de gevallen veroorzaakt wordt door ongezonde voeding.' Ook Jacqueline Langius, diëtist-onderzoeker in VUmc op het gebied van voeding en kanker, benadrukt het belang: 'Goede voeding is belangrijk in het voorkomen van kanker. Daar komt bij dat als mensen kanker hebben, het cruciaal is om al in een zo vroeg mogelijk stadium te zorgen voor voldoende energie en voedingsstoffen om de behandeling zo goed mogelijk te doorstaan. De kanker vergt immers veel van het lichaam en een optimale conditie zorgt voor een betere prognose en kwaliteit van leven.' Dus wat is nu precies de rol van voeding bij kanker? En hoe onderscheiden we de "harde" wetenschappelijke feiten over voeding en kanker van halve waarheden en hele onwaarheden?
Professor Bob Pinedo, emeritus hoogleraar oncologie van VU medisch centrum, zal het dagvoorzitterschap met Jaap Seidell delen. Sprekers als dr Sharon Ross van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten, Albert Voogd (commercieel directeur Albert Heijn), professor Cees Veerman (Universiteit Wageningen en voormalig minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit), amb.Terry Dornbusch (voormalig ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland) en professor Ellen Kampman (Universiteit Wageningen) bekijken de vragen over de rol van voeding bij preventie en behandeling van kanker vanuit hun eigen expertise en ervaringen.
'Nutrition and Cancer' is bedoeld voor professionals, die verantwoordelijk zijn of bijdragen aan de behandeling van patiënten met kanker. Als medisch specialist, huisarts, diëtist, voedingsdeskundige, verpleegkundige of als onderzoeker met interesse in de relatie tussen voeding en kanker. Deelname aan het symposium is gratis, mits vooraf aangemeld via www.vumc.nl/foodforlife. Daar vindt u ook het complete programma van de dag. Het symposium zal bij de firma Vezet Groente & gemak in Warmenhuizen (bij Alkmaar) plaatsvinden. Gratis vervoer van en naar de symposiumlocatie is beschikbaar vanaf VU medisch centrum in Amsterdam en NS Station Alkmaar.
Pers ook welkom op donderdagochtend 24 september.
Dan geeft dr Sharon Ross (National Cancer Institute in de Verenigde Staten), een gastcollege op de Vrije Universiteit. Zij zal spreken over 'Diet, epigenetic events, and cancer prevention'. De pers is, behalve op het symposium op vrijdag 25 september, ook bij dit gastcollege van harte welkom. Na afloop is er voor de media gelegenheid om aan Sharon Ross vragen te stellen. Ook Jaap Seidell (hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit) beantwoordt dan vragen vanuit zijn vakgebied.
Graag vooraf aanmelden bij Camilla Hut (dienst communicatie VUmc) via 020-444 3444 of per e-mail c.hut@vumc.nl.
Locatie: Vrije Universiteit
De Boelelaan 1105
1081-1085 HV Amsterdam
Wis- en natuurkundegebouw, zaal C-629
Tijd: 10.00 - 11.00 uur
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Camilla Hut of Harriëtte Loeffen van Cancer Center Amsterdam (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.
Het wetenschappelijke symposium op vrijdag 25 september vormt de aftrap voor de 'Food for Life' dagen. Op zaterdag 26 september organiseert VUmc Cancer Center Amsterdam 'Food for Life, food for cancer research'; een dag voor relaties van VUmc CCA en de samenwerkende bedrijven Bejo Zaden B.V., Blankendaal Trade B.V. en Vezet Groente & gemak B.V. Focus ligt op het belang en de ontwikkelingen rond vroegdiagnostiek van kanker, voeding en lifestyle. Zondag 27 september wordt 'Food for Life' afgesloten met een gratis toegankelijke publieksdag 'Gezonde voeding, gezondere mensen' bij Blankendaal Trade B.V en in dierentuin Van Blankendaell Park te Tuitjenhorn. Op deze informatiedag staan vroegdiagnostiek van kanker, voeding en de toekomst centraal en zijn geïnteresseerden in een gezonde(re) levensstijl van harte welkom om zich te informeren tijdens presentaties en een informatiemarkt en om de healthy food experience te beleven. Programma en aanmelden via www.vumc.nl/foodforlife
Achtergrondinformatie 'Food for Life' partners (
VU Medisch Centrum
VU Medisch Centrum