Persbericht
Nijmegen, 15 september 2009
Actie tegen diertransporten
Een kalf in een Suzuki op bezoek in Alkmaar
Op donderdag 24 september, van 12.00 tot 15.00 uur, is het Poolse nepkalf Kasper het middelpunt van een actie van Compassion in World Farming (CIWF) in Alkmaar. Op de Noorderkade vragen de dierenbeschermers van CIWF dan aandacht voor de verre transporten van heel jonge kalfjes.
Nederland is de grootste importeur van heel jonge kalveren in Europa. Elk jaar komen meer dan 300.000 jonge kalfjes uit verre landen als Litouwen, Polen en Ierland in volle veewagens naar ons land. De jonge dieren zijn erg kwetsbaar. Ze kunnen erg slecht tegen hitte en kou tijdens het langdurige transport en de kans op infecties is groot *). In Nederland worden ze vervolgens vetgemest in kale stallen op een houten of betonnen vloer, zonder stro om comfortabel op te liggen. Na zes maanden worden ze geslacht voor hun vlees.
Deze zomer trekt Kasper het Kalf als symbool voor al die kalfjes in een Suzuki Alto door Nederland. Overal waar Kasper verschijnt vragen vrijwilligers van CIWF in een kort opinieonderzoek aan voorbijgangers wat ze weten én vinden van het welzijn van jonge kalfjes. Wie het er mee eens is dat kalfjes een betere leven verdienen, kan ter plekke steun betuigen door een oproep aan landbouwminister Verburg te ondertekenen. Dat kan overigens ook op de speciale website:
Met deze Europese campagne wil Compassion In World Farming bereiken dat Nederland en de EU een eind maken aan de verre transporten van jonge kalfjes en ervoor zorgen dat de huisvesting van kalveren verbetert door alle kalveren stro te geven en door niet meer toe te staan dat heel jonge kalfjes in de stal apart gezet worden.
*) Citaat: "Een deel van de dieren wordt op zeer jonge leeftijd over lange afstanden getransporteerd. Eenmaal in Nederland en samengebracht vanuit vele herkomstadressen, is intensieve veterinaire zorg en medicijngebruik noodzakelijk om grote uitval te voorkomen". Minister Verburg, Nota Dierenwelzijn, 2007.
Noot voor de redactie,