Gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht nodigt meisjes uit voor vervolgprik tegen baarmoederhalskanker

In september kunnen meisjes die meedoen aan de inhaalcampagne tegen baarmoederhalskanker de derde prik halen in de wijkgebouwen van de GG&GD. De meisjes die dit jaar nog maar één prik hebben gehad, zijn uitgenodigd voor de tweede prik. In totaal moeten de meisjes drie prikken krijgen om goed beschermd te zijn tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

De inenting van meisjes die geboren zijn in 1993, 1994, 1995 en 1996 is een eenmalige inhaalactie. Het is mogelijk dat een meisje dit jaar al wel is gestart met de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker, maar (nog) geen uitnodiging heeft ontvangen voor de vervolgprik. Deze meisjes worden nadrukkelijk gevraagd om ook naar een van de wijkgebouwen te komen en hun vaccinatiebewijs en legitimatie mee te nemen.

Openingstijden wijkgebouwen
De meisjes kunnen de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker halen op:


- Donderdag 24 september van 9.00- 12.30 uur en van 13.30 - 16.30 uur Wijkgebouw GG&GD, Marco Pololaan 10
Wijkgebouw Vleuterweide, Utrechtse Heuvelrug 130


- Maandag 28 september van 9.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 16.30 uur Wijkgebouw GG&GD, Amazonedreef 43


- Woensdag 30 september van 9.00 - 12.30 uur
Wijkgebouw Hart van Lombok, J.P Coenhof 216

- Woensdag 30 september van 13.30 uur - 16.30 uur Wijkgebouw GC de Brug, Martin Ovenweg 50

Uitstel campagne 12-jarige meisjes
In verband met mogelijke gevolgen van Influenza A (Mexicaanse griep) is de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker van de twaalfjarige meisjes uitgesteld tot voorjaar 2010. De inhaalcampagne voor meisjes die dit jaar nog geen prik hebben gehaald is ook uitgesteld tot volgend jaar.

Baarmoederhalskanker: de cijfers
Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Er bestaan wel honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Vaccinatie en bevolkingsonderzoek
De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker ('het uitstrijkje') ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan.

Meer informatie is te vinden op www.prikenbescherm.nl.