KNHS

Iris Pemen rijdt nette proef
24 september 2009
Iris Pemen - Roosje Embregts

FONTAINEBLEAU (KNHS) - De gezichten van het Nederlandse team stonden bewolkt na de rit van de eerste Nederlandse ruiter, Raf Kooremans (Baarle-Nassau) met Vadrouille en Solo. Het gezicht van Kooremans zelf stond op onweer. In plaats van een spetterende dressuurproef neer te zetten bleef hij ver van zijn normale niveau. "Ik ben absoluut niet tevreden over mezelf. We hebben op zijn minst tien punten laten liggen. Ik heb te afwachtend gereden", verklaarde Kooremans.

Hij had gelijk, want leek in de laatste trainingsring voor de wedstrijdring niets een knallende proef in de weg te staan, in de wedstrijdring zelf was de brilliance volledig verdwenen. De aanleuning was voor verbetering vatbaar, maar ook de uitstraling die anders briljant kan zijn was nu ver te zoeken. In de galop kwam de achterhand niet dragend onder en het was dan ook geen wonder dat Kooremans met zijn rit na de helft van de deelnemers (33 stuks) de 26ste plaats inneemt in het tussenklassement.
Bondscoach Martin Lips relativeerde de tegenvallende prestatie. "Jammer, ik had op meer gehoopt, maar geloof me, op zaterdag na de cross heeft niemand het meer over deze dressuurproef". De lucht klaarde op toen Iris Pemen (Rijsbergen) de dressuurring verliet. De charmante amazone had een agressief gereden proef laten zien, waarmee ze eigenlijk hoger had moeten eindigen dan op de nu voorlopige 18de plek. Eén van de juryleden waardeerde de rit van Pemen met de KWPN'er Roosje Embregts met een score van 58.85%, terwijl de beide andere juryleden haar rit waardeerden met een score van 64.23% en 65.00%. "Ik ben heel tevreden met mijn rit en de prestatie van mijn paard. We hebben nu een score gerealiseerd die vergelijkbaar is met eerdere wedstrijden. In de middenstap heb ik misschien een paar punten laten zitten, maar eerlijk gezegd had ik geen hogere waardering dan deze verwacht", aldus Iris Pemen.
Martin Lips was tevreden. "Iris is er gedurende de gehele proef aan blijven rijden en heeft datgene eruit gehaald wat er op dit moment in zit. Dit paard heeft echter veel potentie en kan nog veel progressie boeken".

De 5.700 meter lange cross, die hoofdzakelijk over brede lanen door het bos voert, is met 26 hindernissen best indrukwekkend gebouwd. Heel veel hindernissen zijn in combinatie gebouwd, waarbij zeer regelmatig over hoekjes gesprongen moet worden. Daarbij heeft de parcoursbouwer Pierre Michelet er voor gezorgd dat op veel van die hoekjes slechts aan één kant, de brede, aanleuning is geplaatst, terwijl aan de zijde van de punt van de hoek deze ontbreekt. Daardoor wordt het de paarden erg gemakkelijk gemaakt om langs de punt te lopen, wat dan weer leidt tot een weigering en dus strafpunten. Er zijn op vele hindernissen tijdrovende alternatieven gebouwd, maar Martin Lips is niet van plan om zijn vier ruiters daarvan gebruik te laten maken. "Voor veel hindernissen moet je heel bewust een punt kiezen waar je vandaan wilt vertrekken, om in een vloeiende lijn door de combinatie te springen. Dat houdt in dat je twintig keer twee tot drie seconden verliest die je ergens anders weer moet goedmaken. Als je dan ook nog eens een keer voor de alternatieven kiest kom je zomaar twee minuten over de toegestane tijd binnen, en dan ben je ook nergens", aldus Lips.

De Duitser Franck Ostholt, die met de Hannoveraner Air Jordan 2 na de helft van het deelnemersveld aan de leiding gaat, heeft een stevige mening over de cross. "Het is een cross die niet alleen veel van het springvermogen van de paarden vraagt, maar ook van het concentratievermogen van de ruiter. Je moet heel goed weten wat je op iedere hindernis doet en daarnaast moet het steeds honderd procent kloppen, omdat je heel gemakkelijk langs een hindernis kunt schieten. Ook dien je als ruiter je paard heel goed in de gaten te houden, want aan het einde van de cross heb je nog een paar zware hindernissen. Ik vind het een zware cross die je na een paar keer lopen nog steeds niet in zijn geheel doorhebt. Ik blijf studeren, tot zaterdagochtend vroeg", aldus Ostholt, die met een score van 39.2 p. 0.4 punt voorsprong heeft op zijn langenoot Dirk Schrade met de Anglo Arabe Gadget de la Cere. De Brit William Fox-Pitt staat met de Selle Français Idalgo op de derde plaats met een score van 41.5 p. Lucy Wiegersma, de Britse van Nederlandse origine, staat met Woodfalls Inigo Jones op de gedeelde vierde plaats. De Duitser Michael Jung scoorde namelijk met La Biosthetique Sam F exact hetzelfde puntenaantal als Wiegersma (45.00).

Morgen komen voor Nederland Jan van Beek met Bridget en Tim Lips met Van Schijndel's Concrex Owaola aan de start. In het voorlopige klassement van de teams gaat Duitsland aan de leiding met 84.20 p., voor Groot-Brittannië met 98.20 p. en Frankrijk met 101.30 p. Nederland staat zesde met een score van 117.00 punten en heeft op dit moment Ierland en Zweden nog achter zich.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.fontainebleau2009.com

Tussenstand eventing individueel, na deel 1 dressuur:


1) Franck Ostholt (Dui) - Air Jordan - 39.2 / 0.0
2) Dirk Schrade (Dui) - Gadget de la Cere - 39.6 / 0.4
3) William Fox-Pitt (Eng) - Idalgo - 41.5 / 2.3
4) Michael Jung (Dui) - La Biosthetique Sam F - 45.0 / 5.8 4) Lucy Wiegersma (Eng) - Woodfalls Indigo Jones - 45.0 / 5.8 18) Iris Pemen (Rijsbergen) - Roosje Embregts (Monaco x Saluut) - 56.0 / 16.8
26) Raf Kooremans (Baarle-Nassau) - Vadrouille en Solo - 61.0 / 21.8

Tussenstand eventing teams, na deel 1 dressuur:


1) Duitsland - 84.20

2) Groot-Brittannië - 98.20

3) Frankrijk - 101.30
6) Nederland - 117.00

Het programma van het EK eventing is als volgt:

25 september - 09.30 uur - dressuur

26 september - 11.00 uur - cross country

27 september:

- 09.00 uur - tweede veterinaire keuring

- 11.00 uur - springen

- 16.00 uur - huldiging

Foto Iris Pemen met Roosje Embregts door: www.melissen.net