EU EC Enterprise


Economie, financiën en belastingen - Financiële dienstverlening - 23/09/2009

Een jaar crisis. En de banken?

Grafiek met dalende aandelenkoersen op het hoogtepunt van de crisis in september 2008 © Reporters

De voorstellen van de EU om financiële diensten strenger te controleren, zijn een duidelijke boodschap aan het adres van de G20 die deze week vergadert.

De EU komt met ingrijpende voorstellen als reactie op de financiële crisis. Voor het eerst zou er nu sprake zijn van Europees toezicht op de financiële sector.

De ontwerpregels komen een jaar nadat de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers over de kop ging. Dat faillissement zorgde over de hele wereld voor een schokgolf op de financiële markten. In de 27 landen van de EU zorgden de versnipperde financiële regels voor extra onrust.

Volgens de eurocommissaris voor de interne markt, Charlie McCreevy, laat het voorgestelde pakket regels zien dat de EU vastberaden is om lering te trekken uit de crisis en de nodige maatregelen te nemen.

Het meeste toezicht vindt plaats op nationaal niveau. Iedere regering houdt alleen de banken in eigen land in de gaten, terwijl de interne markt toch al meer dan 10 jaar bestaat en vele financiële instellingen internationaal actief zijn.

De nieuwe wetgeving zou zorgen voor een Europees stelsel van financiële toezichthouders die banken die in twee of meer EU-landen actief zijn, op dezelfde manier controleren. Nieuwe Europese instanties voor bankzaken, verzekeringen, effecten en pensioenen zouden het werk van de nationale toezichthouders moeten controleren en coördineren.

Deze Europese toezichthoudende instanties zouden bij geschillen tussen nationale toezichthouders het laatste woord krijgen en in noodgevallen maatregelen kunnen opleggen. Met name de autoriteit voor de effectenhandel zou rechtstreeks toezicht houden op de kredietbeoordelaars - particuliere bedrijven die investeerders moeten waarschuwen bij riskante investeringen.

De voorstellen pleiten ook voor een EU-instantie die risico's voor de stabiliteit van het financiële systeem als geheel zou moeten beoordelen. De nieuwe toezichthouders zouden met de Europese en de nationale centrale banken moeten samenwerken in een op te richten een Europese raad voor systeemrisico's.

De EU vindt al langer dat zulke hervormingen overal ter wereld nodig zijn, wat de G20 in april beaamde. Nu, zes maanden later, bespreken de leiders van de G20 in Pittsburgh de geboekte vooruitgang en voorstellen om de salarissen en bonussen van bankiers te beperken, iets waar de EU achter staat.

Toen de financiële wereld vorig jaar in elkaar stortte, vroeg de EU een groep deskundigen om na te gaan hoe een crisis als deze, de ergste sinds de crash op Wall Street in 1929, voortaan kan worden vermeden. Dat leverde aanbevelingen op, die de EU-leiders eerder dit jaar hebben goedgekeurd. De nieuwe voorstellen zijn op die aanbevelingen gebaseerd.

De financiële en economische crisis - feiten en beleidslijnen Deutsch English español français português