Gemeente Winschoten


Actieplan tegen voortijdig schoolverlaten is een groot succes!

Wethouder Dineke van den Bergh en Liesbeth Wassenaar (preventiemedewerker voortijdig(e) schoolverlaters gemeente Scheema, Reiderland, Bellingwedde en Winschoten) trokken er op maandag 7 september op uit om vroegtijdige schoolverlater (van de gemeente Winschoten) te stimuleren om toch de stap te wagen zich in te schrijven voor een MBO opleiding. Wat een groot succes is gebleken.

Nog teveel jongeren verlaten school zonder startkwalificatie, dat is een mbo-diploma op niveau 2, 3 of 4 of een havo of vwo-diploma. Het is wettelijk verplicht dat jongeren doorleren tot hun 18de jaar, hierna worden ze door de gemeente gevolgd, benadert en in traject gezet tot hun 23e jaar om hun startkwalificatie te halen. Een startkwalificatie is uitermate belangrijk voor het toekomstperspectief van jongeren. Het biedt hen betere kansen op het vinden van een baan, zeker nu het economisch minder gaat. Daarbij kunnen ze in de toekomst gemakkelijker doorstromen naar een betere baan en verdienen ze als starter gemiddeld EUR 2.300 bruto per jaar meer dan zonder geldig diploma.

Actieweek `Maak het zelf, schrijf je in'

De huisbezoeken die Wethouder Van den Bergh en mevrouw Wassenaar hebben afgelegd waren een onderdeel van een landelijke actieweek `Maak het zelf, schrijf je in', die van 7 tot en met 11 september door het hele land heeft plaats gevonden. Tijdens deze actieweek zetten gemeenten en scholen alles op alles om ervoor te zorgen dat vierdejaars vmbo'ers en tussentijds uitgevallen leerlingen werden benaderd zodat ze alsnog een goede doorstart maken op het MBO. Deze actieweek was, evenals in 2008, een initiatief van Ingrado (brancheorganisatie voor leerplicht en RMC) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Ambitie: 20% minder nieuwe schooluitvallers

Het kabinet wil de schooluitval in 2012 hebben teruggebracht naar 35.000 per jaar en heeft daartoe afspraken gemaakt met gemeenten en scholen in heel Nederland. De doelstelling is (voor schooljaar 2008 - 2009 is om voor 1 oktober 2009 20% ) om jaarlijks gemiddeld 10% minder nieuwe schooluitvallers te hebben. Tot nu toe lijken de huisbezoeken wethouder van den Bergh en Liesbeth Wassenaar van hun vruchten hebben afgeworpen. Voor de bezochte jongeren was het een enorme stimulans bij de keuze om zich in te schrijven voor een MBO-opleiding.