Gemeente Bussum

Naardense en Bussumse raadsleden bespreken spoorse doorsnijdingen

Het spoor door Naarden en Bussum heeft vanaf 1874 gezorgd voor de groei en bloei van beide gemeenten. De laatste decennia echter vormt het spoor een steeds grotere aantasting van het woon-, werk- en leefklimaat. Dit omdat de zes spoorwegovergangen in Naarden en Bussum die doorsnijden aanzienlijke tijd gesloten zijn. Met de verwachte groei van het aantal treinen zal de overlast alleen maar toenemen. Verdiepte ligging van het spoor kan de oplossing bieden. Het is veiliger, stiller en verbetert de circulatie van het spoor. In een uitgebreide verkenning zijn diverse varianten voor verdiepte ligging op een rijtje gezet.

Op woensdag 16 september bespraken raadsleden uit Naarden en Bussum en de wethouders Frans van Vugt (Naarden) en Gerard Boekhoff (Bussum) de problematiek en de te volgen stappen. Voorafgaand werd op de fiets een aantal locaties, zoals de spoorwegovergangen aan Cort van der Lindenlaan en de spoorwegovergang General de la Reijlaan bekeken. Bij beide overwegen is sprake van veel conflicterend verkeer. Verdiepte aanleg van diverse overwegen biedt ook kansen op stedenbouwkundig vlak. De omgeving rondom het spoor kan verfraaid worden door deze te betrekken bij de verdieping van het spoor.

Â

Tijdens de vergadering die vooral informatief was, werden oplossingsvarianten besproken en veel vragen gesteld. Bij de raadsleden van beide gemeenten bleek een groot draagvlak aanwezig om samen de totale problematiek aan te pakken en niet te kiezen voor deeloplossingen. Naarden en Bussum blijven daarom gezamenlijk optrekken om de spoorproblemen, door middel van een gedeeltelijke verdieping van het spoor, aan te pakken.

Â

Het is nu aan beide gemeenten om ervoor te zorgen dat de spoorse doorsnijdingen hoog op de agenda van het Rijk en de Provincie komen te staan. Hiertoe wordt door beide colleges van B&W een plan ontwikkeld. Dat wordt vervolgens weer besproken door de Naardense en Bussumse raadsleden.

Â